Evenimentul Zilei > Actualitate > Se naște a treia forță militară a lumii? CANZUK învie imperiul mărilor
Se naște a treia forță militară a lumii? CANZUK învie imperiul mărilor

Se naște a treia forță militară a lumii? CANZUK învie imperiul mărilor

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană restituie, încetul cu încetul, Marii Britanii rolul de putere mondială. Voci din ce în ce mai puternice vorbesc despre o alianță pe toate planurile a Regatului Unit cu Canada, Australia și Noua Zeelandă.

Se naște a treia forță militară a lumii? CANZUK, numit astfel după inițialele țărilor componente,ar urma să fie un acord de comerț liber și migrație între țările semnatare, dar și o alianță militară, O alianță cu o putere considerabilă Potrivit calculelor, cele patru țări componente ar crea împreună a treia cea mai mare armată din lume după SUA și China, depășind Rusia lui Putin.


Există fantome, dar nu sunt ce credem noi… Mărturiile șocante ale unui exorcist


Asta ca să nu mai vorbim de avantajele conomice ale acestui acord. mai mult, cetățenii celor patru țări ar fi liberi să se stabilească și să lucreze în oricare dintre cele patru țări.

Se naște a treia forță militară a lumii?

Canadianul James Skinner din Toronto fondatorul și directorul executiv al CANZUK International, explică: „Această alianță ar fi„un factor semnificativ de descurajare semnificativ îla adresa unor țări precu China, Iran, Coreea de Nord, atât din punct de vedere al capacității militare și din punct de vedere al securității cibernetice”.

Să nu credeți că această alianță e un proiect fantasmagoric, pe care nimeni nu-l ia în serios. Marea Britanie este deja un apropiat aliat al Australiei, Canadei și Noii Zeelande. Militarii din aceste țări cooperează în mod regulat. Și din punct de vedere politic există o platformă comună. În ultimele luni, Marea Britanie a colaborat îndeaproape cu Australia și Canada cu privire la situația din Hong Kong.


Va declanșa Putin o criză nucleară? Undă de șoc în întreaga lume


Mai mult, James Skinner dă asigurări că noua alianță nu înseamnă întoarcerea britanicilor într-o altă Uniune Europeană. „CANZUK ar fi foarte diferit de structura UE.
„Ceea ce am susținut întotdeauna este că aceste țări ar funcționa ca state independente și suverane pe scena internațională, lucrând împreună pentru inițiative precum migrația reciprocă, comerțul, politica externă”.

Se naște a treia forță militară a lumii? Sprijin popular puternic pentru CANZUK

Un sondaj internațional CANZUK a constatat că libera circulație între cele patru țări se bucură de sprijin popular.  82% dintre neo-zeelandezi, 76% dintre canadieni, 73% dintre australieni și 68% dintre britanici susțin alianța.
Skinner spune că cerecetprile sociologice pe care le-a făcut arată că propunerea este populară în rândul tuturor grupele de vârstă, dar mai ales în rândul tinerilor.

„Tinerii susțin cu siguranță c CANZUK, deoarece, evident,  le place mai mult să călătorească. „Pot merge și trăi și lucra în aceste țări. De cele mai multe ori pot vorbi aceeași limbă, pot obține un loc de muncă, pot obține un apartament, se pot integra cu ușurință în acea societate”.
Propunerea a fost aprobată de Erin O’Toole, liderul opoziției canadiene, și face parte din platforma oficială a Partidului Conservator din această țară.
Fundamentul acestei alianțe este, oricum, mult mai solid decât al UE. Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă sunt la un nivel economic similar, au o limbă comună și aceeași cultură, scrie ziarul britanic Daily Express.

Roboții lui Putin, gata de invazie. În aer, pe apă sau uscat…