UE se asigură că Ucraina are șanse să câștige războiul. Un miliard de euro, alocați pentru obuze de artilerie

UE se asigură că Ucraina are șanse să câștige războiul. Un miliard de euro, alocați pentru obuze de artilerie

Uniunea Europeană continuă să acorde sprijin Ucrainei în războiul izbucnit în urmă cu aproximativ un an. După ce a promis tancuri și armament, un nou ajutor considerabil este oferit statului invadat. Iar UE vrea să aloce un miliard de euro pentru acest obiectiv.

Uniunea Europeană (UE) a întocmit un nou proiect de sprijin pentru Ucraina, prin care propune alocarea unei sume considerabile pentru muniție. Este vorba despre un miliard de euro, bani alocați pentru obuze de artilerie de 155 mm.

Ajutorul UE acordat războiului din Ucraina provine dintr-un fond interguvernamental extrabugetar numit „Facilitatea europeană pentru pace”. Prin acest fond, este rambursată valoarea armelor exportate de țările europene către statul invadat de Rusia. Până în prezent au fost plătite 3,6 miliarde de euro sub formă de ajutor militar pentru Ucraina. În luna decembrie 2022, țările membre UE au decis să majoreze finanțarea cu 2 miliarde de euro.

Armata ucraineană se confruntă cu soldații ruși în lupte de uzură cu obuze în est, în jurul unor orașe precum Bakhmut. Din acest motiv, Uniunea Europeană a decis să pună accent pe muniția de artilerie.

Ne puteți urmări și pe Google News

UE propune alocarea unui miliard de euro pentru obuze de artilerie

Josep Borrell, un înalt diplomat european, propune „un pachet de sprijin extraordinar”, prin care să fie alocați un miliard de euro pentru livrarea de muniție, potrivit unui document UE, redactat de serviciul diplomatic al blocului, Comisia Europeană și Agenția Europeană de Apărare consultat de politico.eu.

În document se precizează faptul că această sumă ar trebui folosită pentru obuze de artilerie de 155 mm, care să ajute armata ucraineană să facă față rușilor. În același document se vorbește și despre accelerarea producției de muniție în Europa. În proiectul de finanțare se propune „o rată de rambursare favorabilă, de exemplu de până la 90% ... având în vedere urgența extremă și epuizarea stocurilor statelor membre”.

Propunerea cu privire la rambursare este menită să liniștească țările membre UE care oferă ajutor militar Ucrainei. Anul trecut, rata de rambursare a fost de 50%, fapt care a creat problemele în unele țări, în special în Polonia, cel mai are donator de arme.

Pentru țările neutre, cum este Austria, sau reticente, în cazul Ungariei, Uniunea Europeană propune „contribuții financiare voluntare”. În document se subliniază faptul că unele țări au constrângeri juridice, situație care va fi luată în considerare.

Agenția Europeană de Apărare împreună cu țările membre ar urma să utilizeze un nou sistem în ceea ce privesc achizițiile comune, „care va cuprinde șapte categorii, de la arme de calibru mic până la 155 mm”. Proiectul este întocmit pentru o perioadă de șapte ani și, până în prezent, 25 de state membre ale UE plus Norvegia și-au confirmat deja interesul de a participa, potrivit documentului.

Ucraina ar putea primi obuze de artilerie până la finalul lunii mai

UE pune accent pe faptul că achiziția de muniție de 155 mm ar trebui să fie accelerată „printr-o procedură rapidă de negociere directă” cu mai mulți furnizori. Acest tip de muniție este folosit de armata ucraineană în barajele de artilerie precise și cu rază lungă de acțiune.

„Având în vedere urgența, acordul de proiect trebuie semnat cel târziu în luna martie”. De asemenea, contractele ar trebui „să fie încheiate în mod provizoriu între sfârșitul lunii aprilie și sfârșitul lunii mai”, se precizează în document.

Fabricile europene de armament funcționează aproape la capacitate maximă, iar prețurile sunt în creștere. În această situație, măsurile ar putea include „identificarea și sprijinirea eliminării blocajelor de producție din UE”, precum și „facilitarea colaborării companiilor relevante într-un efort comun al industriei pentru a asigura disponibilitatea și aprovizionarea”.

Documentul va fi discutat săptămâna viitoare, în cadrul unei reuniuni ale miniștrilor apărării, organizată la Stockholm. Pe 20 martie, documentul urmează să fie aprobat, în mod oficial, de miniștrii afacerilor externe și ai apărării. Decizia finală va fi comunicată în cadrul unei reuniuni care va avea loc la 23 și 24 martie.