UE răspunde ferm la criza Covid 19

UE răspunde ferm la criza Covid 19

În fața riscului recesiunii în Italia și a încetinirii activității economice în Europa din cauza epidemiei Covid-19, Comisia Europeană anunță un fond de ajutor și relaxarea regulilor bugetare pentru fiecare țară.

Răspunsul de la Bruxelles la criza Covid-19 a venit. Cel puțin pe hârtie. Șefii de stat și de guvern au organizat o ședință specială pentru a găsi un răspuns comun la paralizia unei părți a economiei din cauza măsurilor luate în încercarea de a opri rîspândirea epidemiei. Turismul și transportul aerian sunt sectoare extrem de afectate.

„Suntem pregătiţi să folosim toate instrumentele necesare” a armat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Va fi necesară o aplicare flexibilă a normelor UE, în special în ceea ce privesc ajutoarele de stat și Pactul de stabilitate și creștere”, a adăugat el. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că directivele privind utilizarea mai flexibilă a normelor comunitare privind bugetul și subvențiile vor fi gata până la sfârșitul săptămânii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Italia în special, țara europeană cea mai afectată de epidemia Covid-19, este amenințată de recesiune economică.

La Paris, președintele Emmanuel Macron a declarat că cei 27 au fost de acord să acorde fiecărui stat membru „flexibilitate bugetară esențială” pentru a face față consecințelor economice și sociale ale epidemiei.

De la Bruxelles, Ursula von der Leyen a anunțat, de asemenea, crearea unui fond de investiții de 25 de miliarde de euro, cu deblocarea rapidă a 7,5 miliarde de euro, pentru a ajuta sectoarele economice cele mai vulnerabile la epidemia de coronavirus, care perturbă lanțuri de aprovizionare și lovește turismul și transportul aerian.

„Acest instrument va ajunge rapid la 25 de miliarde de euro. Pentru a realiza acest lucru, voi propune săptămâna aceasta Consiliului și Parlamentului să elibereze 7,5 miliarde de euro de lichidități pentru investiții”, a declarat Ursula von der Leyen.

Aceste 7,5 miliarde sunt fonduri europene pe care guvernele naționale nu au putut să le cheltuiască din cauza complexităților administrative. În loc să fie trimise înapoi la Bruxelles, statele vor putea să le folosească pentru a-și susține economia, a spus un oficial european pentru Reuters.

La totalul de 25 de miliarde de euro se va ajunge prin adăugarea de „fonduri structurale” deja promise țărilor UE în cadrul bugetului actual al Uniunii Europene, a continuat oficialul, adăugând că, fără acest mecanism, ar fi putut fi dificil de cheltuit.

Fondurile vor începe să fie disponibile în următoarele săptămâni, a declarat Ursula von der Leyen, care a precizat că vor fi direcționate către sistemele de sănătate, întreprinderile mici și piața muncii.