UE pune tunurile pe Polonia. Statul, amendat cu 1 milion de euro zilnic. Decizia care le dă frisoane oficialilor de la Bruxelles

UE pune tunurile pe Polonia. Statul, amendat cu 1 milion de euro zilnic. Decizia care le dă frisoane oficialilor de la Bruxelles sursa: arhivă

Sunt tensiuni din ce în ce mai mari între reprezentanții Uniunii Europene de la Bruxelles și cei ai Poloniei, de la Varșovia. „Leșii” au fost amendați din cauza organizării justiției.

Polonia trebuie să plătească amenzi zilnice de 1 milion de euro pentru reformele sale controversate din sistemul judiciar, a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Polonia, sancționată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Măsurile punitive vor fi în vigoare până când oficialii de la Varșovia vor accepta să se conformeze unei hotărâri emise de CEJ în luna iulie, care a dispus suspendarea imediată a camerei disciplinare a judecătorilor Curții Supreme și anularea deciziilor pe care le-a luat deja cu privire la ridicarea imunității judiciare. Camera poate sancționa magistrații în funcție de conținutul rezoluțiilor lor.

Bruxelles-ul consideră că această cameră controversată reprezintă o amenințare la adresa independenței judiciare a țării, deoarece îi supune pe judecători controlului politic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Varșovia insistă că este un instrument esențial pentru a elimina rămășițele regimului comunist. După ce apelurile repetate adresate Poloniei de a se conforma hotărârii din iulie au fost ignorate, Bruxelles-ul a cerut CEJ să impună amenzi zilnice - ultimul și cel mai radical pas al acțiunii sale legale.

Oficialii de la Bruxelles sunt cu ochii pe Varșovia

Sancțiunile vor fi deduse din fondurile UE pe care Polonia le primește periodic. Țara este de departe cel mai mare beneficiar de fonduri UE, după ce a primit peste 18 miliarde de euro în 2020. În hotărârea de miercuri, CEJ notează că Polonia nu a făcut modificările necesare în ordinea sa juridică pentru a lipsi camera disciplinară de competențele sale, ceea ce înseamnă că aceasta continuă să funcționeze.

Desființarea este necesară „pentru a evita prejudicii grave și ireparabile aduse ordinii juridice a Uniunii Europene și, în consecință, drepturilor pe care le au indivizii din dreptul UE și valorilor pe care se bazează această Uniune, în special cea a statului de drept”, a transmis vicepreședintele CJUE, conform euronews.com.

Vicepreședintele a adăugat că „intenția exprimată de Polonia de a adopta, în decurs de un an, o serie de măsuri menite să reformeze sistemul judiciar polonez”, nu este suficientă pentru a preveni pagubele de acum.

Reacționând la hotărârea CEJ, Piotr Müller, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, a declarat că reglementarea sistemului judiciar este „de competența exclusivă a statelor membre.”

„Este o procedură foarte normală”

„Calea pedepselor și a șantajului față de țara noastră nu este cea corectă. Acesta nu este un model în care ar trebui să funcționeze Uniunea Europeană - o uniune de state suverane”, a scris el pe Twitter.

Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, a salutat vestea, fără a face alte precizări. Daniel Freund, un eurodeputat german care face parte din grupul Verzilor și este un critic proeminent al actualului guvern polonez, a declarat că în Polonia există o „criză foarte gravă a statului de drept.”

„Este bine acum că CEJ a decis că acest lucru va costa acum guvernul polonez bani reali în fiecare zi. Nu este o reacție prea puternică, aceasta este o procedură foarte normală dacă hotărârile CEJ sunt ignorate”, a declarat Freund pentru Euronews.