UE lansează o alianță industrială pentru reactoare nucleare mici
- Iuliu Vlădescu
- 10 noiembrie 2023, 07:14
UE lansează o alianță industrială pentru reactoare nucleare mici. Industria nucleară a salutat planurile Comisiei Europene pentru un efort concertat privind reactoarele modulare mici.
Un nou consorțiu internațional intenționează să testeze tehnologia pentru reactoare nucleare mici în Belgia, scrie Sciencebusiness.net.
Comisia Europeană vrea reactoare nucleare mici
Comisia Europeană lansează o alianță industrială pentru a promova dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR), care sunt considerate mai sigure și mai ieftine decât reactoarele convenționale.
„Comisia va desfășura toate lucrările pregătitoare în vederea lansării Alianței Industriale în următoarele luni”, a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson, la Forumul european pentru energie nucleară de la Bratislava, marți.
Centralele nucleare la scară redusă ar trebui să fie mai rapid și mai ieftin de construit decât cele mari, deoarece vor fi modele standardizate care pot fi fabricate la scară și expediate la fața locului.
România va avea reactoare nucleare mici
Nu există SMR comerciale în funcțiune, dar sunt planificate mai multe proiecte în întreaga lume.
Compania americană NuScale Power are un acord cu Nuclearelectrica din România pentru a construi un cluster de șase SMR pe locul unei foste centrale pe cărbune, care ar putea fi desfășurate în 2029.
Aceste planuri fac parte din Proiectul Phoenix, un plan american de înlocuire a centralelor electrice pe cărbune cu SMR-uri, cu proiecte în Cehia, Slovacia și Polonia, de asemenea, urmând a primi sprijin pentru studii de fezabilitate.
Energia nucleară, problematică în Europa
Țările europene rămân împărțite în ceea ce privește energia nucleară, dar susținătorii susțin că SMR-urile ar putea fi utilizate în domenii precum termoficarea, industria și producția de hidrogen, unde alte alternative cu emisii scăzute de carbon nu sunt viabile.
„Există potențial de accelerare a pătrunderii surselor regenerabile și de decarbonizare a sectoarelor greu de atenuat”, a spus Simson. „Aceste tehnologii pot, de asemenea, menține locurile de muncă în sectorul energetic, unde altele ar putea să dispară.”
Ea a spus că dezbaterea despre energia nucleară în Europa s-a schimbat în ultimii ani, ca răspuns la preocupările legate de securitatea și accesibilitatea alimentării cu energie electrică, obiectivele UE în materie de climă și nevoia de „conducere tehnică și autonomie energetică strategică”.
Comisia a organizat primul atelier al UE privind SMR în 2021, care a condus la o propunere pentru un parteneriat european SMR, care să implice industria, organisme de cercetare și tehnologie și potențiali clienți.
„Suntem încântați că Executivul European acordă acum sprijin total acestei tehnologii cheie a viitorului”, a declarat Yves Desbazeille, director general al asociației comerciale Nucleareurope.
Zone izolate, îndepărtate, pentru aceste reactoare nucleare
În septembrie, europarlamentarul Franc Bogovič a prezentat un proiect de raport care solicită crearea unui parteneriat industrial pentru SMR, spunând că reactoarele mici au și potențialul de a aduce energie cu emisii scăzute de carbon în zone izolate sau îndepărtate. Comisia pentru industrie a Parlamentului European urmează să voteze raportul în decembrie.
„Acele state membre care decid să se bazeze pe energia nucleară ca parte a mixului lor energetic ar trebui să poată implementa SMR-uri până în următorul deceniu și să-și folosească potențialul pentru eforturile lor de decarbonizare”, a spus Simson într-un comunicat.
Acest lucru va fi pe placul industriei nucleare, care a cerut UE să mențină neutralitatea tehnologică în legislația sa ecologică și să includă energia nucleară în strategia sa de a atinge ținta de zero emisii nete până în 2050.
Alianța industrială se așteaptă să se concentreze pe sprijinul financiar pentru IMM-uri, consolidarea formării, sprijinirea cercetării și inovării și abordarea nevoilor industriilor consumatoare de energie.
Cinci parteneri pentru proiectul de reactoare modulare
Tot în această săptămână, cinci parteneri industriali și de cercetare au convenit să participe la un consorțiu internațional pentru a accelera implementarea SMR-urilor.
Companiile energetice Ansaldo Nucleare (Italia) și Westinghouse Electric Company (SUA) li se vor alătura centrelor de cercetare ENEA (Italia), SCK CEN (Belgia) și RATEN (România), cu folosirea plumbului pentru răcire.
Consorțiul va începe prin construirea unui reactor de dimensiuni mici pentru a testa tehnologia la Mol, Belgia. Acesta va fi urmat de reactorul ALFRED de la Pitești, România, „concentrându-se pe fezabilitatea tehnică și economică a viitoarelor SMR-uri comerciale”, a spus SCK CEN.
„SMR-urile pe bază lichid de răcire cu plumb au o securitate foarte robustă datorită conceptului de siguranță pasivă și oferă avantajul unei utilizări mai eficiente a combustibilului nuclear și al reducerii deșeurilor radioactive cu durata de viață lungă, într-o abordare a ciclului închis al combustibilului.”
(Autor: Martin Greenacre; Traducerea: Cristina Zaharia, RADOR RADIO ROMÂNIA)