UE pune capăt interdicției de import pentru cerealele ucrainene în țările învecinate

UE pune capăt interdicției de import pentru cerealele ucrainene în țările învecinate Sursa: Arhiva EVZ

Comisia Europeană a comunicat că nu va mai menține restricțiile privind importurile de cereale din Ucraina, care au fost solicitate anterior de România, Polonia, Ungaria și Slovacia. Bulgaria s-a retras din această coaliție care susținea interdicția.

Interdicția pentru cerealele ucrainene a expirat vineri, 15 septembrie. Comisia Europeană a convenit că restricțiile nu vor fi prelungite.

Asta în timp ce Ucraina a acceptat să implementeze orice măsuri legale necesare în următoarele 30 de zile pentru a evita o posibilă supraofertă.

Restricțiile privind cerealele ucrainene, eliminate de UE

Comisia Europeană consideră că tulburările pieței din statele membre învecinate cu Ucraina au fost eliminate. Prin urmare, nu mai este necesară prelungirea interdicției menționate.

Ne puteți urmări și pe Google News

La propunerea guvernului proeuropean al Bulgariei, Parlamentul din Sofia a votat împotriva extinderii restricțiilor privind exportul de cereale din Ucraina. Rezoluția subliniază „solidaritatea cu Ucraina” și importanța de a „garanta securitatea alimentară la scară Mondială”.

Pe de altă parte, Guvernul polonez, care se pregătește pentru alegerile parlamentare din luna octombrie, argumentează că prețurile scăzute ale cerealelor din Ucraina afectează negativ producția locală.

Prin urmare, Polonia a anunțat marți că nu va ridica restricțiile. Asta chiar dacă UE va decide să nu mai prelungească aceste măsuri dincolo de săptămâna aceasta.

La rândul lor, oficialii de la Kiev au avertizat că sunt pregătiți să declanșeze o procedură de arbitraj internațional ca răspuns la restricțiile impuse exporturilor de cereale.

UE pune capăt interdicției de import pentru cerealele ucrainene în țările învecinate

Cereale. Sursa foto: Arhiva EVZ

Fermierii se plâng de o supraofertă de produse

Fermierii din cele patru țări au exprimat în mod repetat îngrijorările cu privire la surplusul de produse agricole. Acestea au avut un impact negativ asupra prețurilor interne și i-a adus în pragul falimentului.

În ceea ce privește țara noastră, Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat recent că fermierii români vor beneficia de sprijin din partea Guvernului.

El a menționat că vor fi implementate măsuri economice și financiare, precum și acte normative pentru a proteja și susține fermierii din România. Fermierii români au avertizat că vor declanșa o grevă în cazul în care interdicția nu va fi menținută.

Cele cinci țări au solicitat în mod repetat o prelungire a interdicției, care expiră în 15 septembrie.

Polonia, Ungaria, Slovacia, și România au exprimat anterior intenția de a prelungi unilateral restricțiile. Peste 60% din fluxurile alternative trec prin România, în special prin zona Deltei Dunării.

În primăvară, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei să impună restricții privind vânzarea de cereale, precum grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui din Ucraina pe teritoriile lor. Această decizie a avut ca precondiție faptul că aceste țări nu vor împiedica tranzitul cerealelor ucrainene către alte destinații.

Aceste măsuri au fost luate pentru a proteja agricultorii din aceste țări, care au susținut că importurile de cereale din Ucraina au dus la scăderea prețurilor pe piețele locale. Polonia a anunțat că va menține unilateral interdicția, în timp ce Ungaria a avertizat că ar putea face același lucru.