Guvernele ţărilor membre UE şi eurodeputaţii şi-au dat astăzi acordul final în privinţa unei legi care îi obligă pe europeni ca, până în 2020, un procent de 20% din consumul lor energetic să fie reprezentat de energii alternative, anunţă AFP.
Fiecare dintre cele 27 de ţări memebre UE va primi un obiectiv naţional care va detalia un plan ce obligă aceste state să investească în energii încă scumpe, precum cea eoliană sau cea solară.
În 2020, biocarburanţii şi electricitatea din surse alternative vor trebui să reprezinte 10% din consumul de energie reprezentat de transportul din Uniunea Europeană.
Proiectul de directivă asupra surselor alternative face parte dintr-un plan european de luptă împotriva schimbării climatice, destinat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020, şi care va fi în centrul discuţiilor la summit-ul european care se va desfăşura joi şi vineri.
Eurodeputatul luxemburghez Claude Turmes a declarat că acest acord politic va oferi siguranţă investiţiilor făcute în energiile alternative. De asemenea, textul prevede că mai multe ţări se pot asocia în cadrul unor proiecte comune privind infrastructura necesară acestui tip de energie.
De exemplu, o investiţie italiană realizată în Germania, sau chiar în afara UE, într-un parc eolian, ar aduce kilowaţi pe oră „verzi” care se vor trece în contul obiectivului naţional impus Italiei.
Roma a cerut o reexaminare a acestui mecanism de cooperare la jumătatea drumului, în 2014. Această revendicare, faţă de care se opuneau mai multe ţări europene, precum şi Parlamentul, constituia ultimul obstacol pentru a ajunge la un acord.
Parlamentul şi statele europene au acceptat până la urmă reexaminarea, cu condiţia ca, în 2014, ea să nu presupună readucerea întregului proiect la masa negocierilor.
Reevaluarea nu va putea duce decât la ajustări şi nu va permite modificări ale obiectivelor naţionale existente În plus, şi nu va pune în pericol sistemele naţionale existente care vizează susţinerea financiară a dezvoltării lor.