UE: Discuţii ale miniştrilor de Interne pentru accelerarea repatrierii imigranţilor clandestini

UE: Discuţii ale miniştrilor de Interne pentru accelerarea repatrierii imigranţilor clandestini

Miniştrii de Interne din Uniunea Europeană se reunesc joi la Luxemburg pentru a discuta din nou despre criza refugiaţilor. Urmează să se ajungă la un acord privind accelerarea repatrierii imigranţilor ale căror cereri de azil sunt respinse.

Potrivit unor diplomaţi, miniştrii ar urma să aprobe, printre altele, arestarea celor care se sustrag de la expulzare şi să exercite presiuni asupra statelor africane şi sărace, inclusiv prin intermediul ajutoarelor, pentru a accepta revenirea cetăţenilor a căror intrare în Europa este respinsă, relatează Mediafax.

În cursul serii, miniştrilor de Interne li se vor alătura cei de Externe şi delegaţii din statele balcanice, Turcia, Iordania şi Liban pentru discuţii privind limitarea fluxului de imigranţi.

Reuniunea face parte din eforturile de a implementa un pachet de măsuri adoptate de oficialii UE în ultimele şase luni, printre care şi demararea negocierilor cu Turcia, care găzduieşte mai mult de jumătate din cei peste patru milioane de refugiaţi sirieni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat miercuri că Europa va depune mai multe eforturi pentru a opri şi expulza sutele de mii de imigranţi care ajung ilegal în Europa, în fiecare an, în căutarea prosperităţii şi susţine că adăpostirea celor care fug din calea războiului şi persecuţiei este o datorie.  Cu toate acestea, UE trebuie să-şi consolideze acordurile cu ţările sărace "pentru ca aceia care nu pot rămâne (ca refugiaţi) să se întoarcă în ţările de origine".

În ultimii ani, mai puţin de 40% dintre cei ale căror cereri de azil sunt respinse au părăsit efectiv teritoriul UE.

Alte elemente ale politicii de imigraţie a UE sunt creşterea ajutoarelor pentru refugiaţii care rămân în Orientul Mijlociu şi consolidarea procedurilor de identificare la sosirea în Italia şi Grecia.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a cerut înfiinţarea unui serviciu permanent de Pază de Coastă şi Poliţie de Frontieră a UE.