Discuțiile continuă în cadrul Uniunii Europene (UE) din cauza unor divergențe de opinie cu privire la luarea deciziilor cu „majoritate calificată de voturi” în loc de unanimitate, în special pe probleme vitale precum sancțiunile.
În urma unei reuniuni a miniștrilor UE responsabili cu afacerile europene, Mikulas Bek, ministrul de resort din Cehia - țară care deține președinția semestrială a Uniunii Europene - a declarat că au fost abordate subiecte precum pregătirile în vederea summitului UE din 20-21 octombrie, energia, clima, relațiile cu Anglia, China, Asia de sud, Balcanii de vest.
Un principal subiect care a fost dezbătut a fost tranziția de la votul unanim la majoritatea calificată în procesul decizional.
Schimbarea se discută de ani de zile
Amintind că a fost luat în discuției așa-numitul mecanism "Passarelle clause", o clauză din tratatele Uniunii Europene care permite modificarea unei proceduri legislative fără o modificare formală a tratatelor, ministrul ceh Mikulas Bek a spus că statele membre au prezentat diferite poziții.
Bek a afirmat că statele membre au nevoie de timp pentru a se pune de acord în privința domeniilor care trebuie supuse unui asemenea vot.
Ideea de a lua decizii cu majoritate calificată în loc de unanimitate, mai ales în domeniul relațiilor externe, se discută de ani de zile.
Ideea a fost reluată, deoarece Ungaria s-a opus unor sancțiuni la adresa Rusiei.
Țări din UE mai puțin influente, precum Cehia, România și Slovacia, nu susțin această schimbare pe motiv că le va umbri propriile interese, notează haberler.com.
Traducere Rador