UE devine Tărâmul Big Brother: Recunoaștere facială ca în China

UE devine Tărâmul Big Brother: Recunoaștere facială ca în China

Uniunea Europeană a renunțat la planul de a interzice utilizarea tehnologiilor faciale în spațiile publice, în ciuda unui proiect anterior.

Comisia Europeană avansase ideea unui moratoriu de până la cinci ani, termen în care acest tip de tehnologii să fie interzise, pentru a acorda răgazul necesar țărilor membre UE să găsească mijloacele de a preveni abuzurile.

Acest moratoriu nu se mai regăsește în noile documente ale Comisiei în domeniul securității, văzute de Reuters

Inteligența artificială care permite recunoașterea facială a declanșat o dezbatere mondială în privința avantajelor și a inconvenientelor unei asemenea tehnologii utilizate de forțele de securitate, dar care poate degenera în abuzuri grave la adresa libertăților omului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Propunerea revizuită, care face parte dintr-un ansamblu de măsuri capabile să răspundă provocărilor ridicate de Inteligența Artificială, mai poate fi totuși modificată, deoarece Comisia condusă de Ursula von der Leyen urmează să solicite comentarii din partea diverșilor experți.

Regulile privind utilizarea Inteligenței Artificiale propuse de Comisia Europeană ar urma să vizeze domeniile considerate de risc înalt, precum sănătatea sau transporturile.

Luna aceasta, administrația americană și-a prezentat propriile directive menite să prevină utilizarea abuzivă a Inteligenței Artificiale de către autorități.

Președintele Microsoft, Brad Smith, a declarat că o interdicție a tehnologiilor de recunoaștere facială ar semăna cu folosirea unui cutter în locul unui bisturiu pentru a rezolva problemele, în vreme ce președintele Google, Sundar Pichai, și-a exprimat sprijinul pentru o astfel de interdicție.

China este țara care a mers până acum cel mai departe cu tehnologiile de recunoaștere facială, folosindu-le în așa-numitul său sistem de „credit social”.

În esență, fiecare individ este urmărit în tot ceea ce face și i se acordă note. La diferite perioade, se trage linie și cetățenii cu „situație bună” pot beneficia de diferite privilegii, precum a călători cu trenul sau cu avionul, a obține un credit sau a-și înscrie copiii la o școală mai bune.

Dimpotrivă, cei cu note mici (care se pot obține pentru traversarea străzii prin locuri nemarcate, dar și pentru criticarea partidului) își pierd din drepturi, până ajung niște paria ai societății.