UE, despre al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ce decizie au luat celelalte state

UE, despre al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ce decizie au luat celelalte state UE a aprobat utilizarea veniturilor din activele rusești înghețate. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Majoritatea țărilor din UE au în plan să aplice cât mai repede cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului. Liderii s-au gândit la interdicție privind achiziționarea de gaz rusesc sau deconectarea băncilor de la SWIFT.

Aproximativ o treime din țările UE insistă asupra elaborării celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului. Acesta ar putea include o interdicție privind achiziționarea de gaz rusesc, iar lista băncilor deconectate de la SWIFT va fi completată.

Elaborarea celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni în Uniunea Europeană a fost anunțată după aprobarea celui de-al șaselea . În timpul vizitei la Kiev a liderilor Germaniei, Franței, României și Italiei, Ucraina a propus o serie de sancțiuni împotriva Rusiei.

Summitul UE va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni. Pe lângă noile restricții pentru Rusia și Belarus, va fi luat în considerare și sprijinul militar pentru Kiev. Cu toate acestea, ultimul proiect al rezoluției summitului din 15 iunie nu conține nicio mențiune privind noi sancțiuni, dar diplomații au declarat că acest text va fi modificat și că vor analiza propunerile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noi sancțiuni împotriva Rusiei

Liderii analizează sancțiunile deja adoptate și se concentrează pe furnizarea de arme către Ucraina la un viitor summit.

Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Suedia și Polonia conduc un grup de țări din nord și est care solicită livrarea imediată de fonduri suplimentare către Ucraina. UE a alocat deja 2 miliarde de euro pentru sprijinul militar acordat Kievului din așa-numitul Fond european pentru pace. Suma maximă prevăzută în buget pentru acest fond este de 5,6 miliarde de euro până în 2027. Cu toate astea, Germania și alte state nu vor să se implice și nici să își piardă banii, potrivit Reuters.

Polonia propune un al șaptelea pachet de sancțiuni

Și Lukasz Jasina, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei, a declarat că un al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei este necesar.

„Din punctul nostru de vedere, un al şaptelea pachet de sancţiuni ar trebui impus cât mai curând posibil. Trebuie să menţinem presiunea. Mergem înainte cu aceasta, ne bucurăm de susţinerea partenerilor noştri baltici şi sperăm că şi alţi europeni vor accepta să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei”, spune Lukasz Jasina.

Marcin Przydacz, oficial de rang înalt al diplomației poloneze, spune că ultimul pachet de sancțiuni impus „a lovit Rusia puternic, dar noi nu am putut încă să-l slăbim suficient pe Putin şi maşinăria lui militară. Avem nevoie de sancţiuni noi şi mai aspre.

Trebuie să acţionăm în mod coordonat ca europeni. Vrem să oprim complet exportul de tehnologii europene către Rusia”, a transmis Przydacz, cerând un al șaptelea pachet de sancțiuni.