UE aprobă primul vaccin împotriva virusului respirator sincițial. VSR provoacă anual mii de spitalizări și decese

Sursă: Chormail | Dreamstime.com

Virusul respirator sincițial (VSR) provoacă în mod normal simptome ușoare, asemănătoare răcelii, dar poate fi grav pentru sugari și vârstnici, precum și pentru cei cu sistem imunitar slab.

UE a urmat Statele Unite în aprobarea primului vaccin din lume împotriva virusului respirator sincițial (VSR), care va fi utilizat de adulții în vârstă de 60 de ani și peste, a declarat miercuri producătorul său GlaxoSmithKline.

Autoritățile europene de reglementare au aprobat primul vaccin din regiune împotriva virusului sincițial respirator (VSR), care provoacă anual mii de spitalizări și decese. Vaccinul, denumit Arexvy, este fabricat de producătorul britanic de medicamente GSK. VSR provoacă în mod obișnuit simptome asemănătoare răcelii, dar este una dintre principalele cauze ale pneumoniei la copiii mici și la persoanele în vârstă.

În cazuri severe, VSR poate provoca pneumonie și bronșită

Structura moleculară complexă a virusului și preocupările legate de siguranța încercărilor anterioare de vaccinare au împiedicat eforturile de a dezvolta cu succes un vaccin, de când virusul a fost descoperit pentru prima dată în 1956.

Aprobarea de miercuri de către Comisia Europeană, care urmează unei aprobări recente din partea Agenției Europene pentru Medicamente, vine la aproximativ o lună după ce autoritatea americană de reglementare în domeniul sănătății a dat undă verde Arexvy.

Disponibilitatea vaccinului în Europa va depinde de recomandările naționale și de discuțiile privind rambursarea, dar primele doze sunt așteptate în această toamnă, înainte de sezonul 2023/2024 al VSR, a precizat miercuri GSK. Compania nu se așteaptă la o lansare semnificativă în Europa în acest an, a declarat luna trecută directorul comercial al GSK, Luke Miels.

GSK, unul dintre cei mai mari producători de vaccinuri din lume, se bazează în parte pe Arexvy pentru a stimula creșterea pe termen lung, în contextul în care se așteaptă pierderea protecției brevetului pentru un compus cheie pentru HIV și a regreselor din portofoliul său comercializat în domeniul oncologic.

Rivalitatea dintre producătorii de vaccinuri

Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate și siguranță alimentară,  speră că vaccinul va preveni problemele întâlnite iarna trecută. De asemenea, administrația americană pentru alimente și medicamente a aprobat săptămâna trecută și un vaccin similar, Abrysvo, de la rivalul Pfizer. Având în vedere definițiile diferite ale criteriilor de evaluare din cadrul studiilor GSK și Pfizer, o comparație directă a eficacității este dificilă.

Cele două companii concurează pentru o felie dintr-o piață globală estimată la 13 miliarde de dolari pentru vaccinurile împotriva VSR, potrivit modelelor analistului Peter Welford de la Jefferies, care, într-o notă de luna trecută, a prezis că Arexvy va obține în cele din urmă 4 miliarde de dolari în vânzări globale de vârf. În timp ce Pfizer va fi un concurent formidabil, GSK crede că va reuși în cele din urmă să acapareze mai mult de jumătate din piața VSR pentru adulți, a scris luna trecută Steve Scala, analist la TD Cowen, într-o notă. În Europa, VSR duce la peste 270.000 de spitalizări și aproximativ 20.000 de decese în spital la adulții de peste 60 de ani în fiecare an.

Moderna speră că vaccinul său RSV va fi aprobat și va fi disponibil până la sfârșitul anului. În 2022, UE a aprobat un tratament preventiv împotriva RSV, dezvoltat de firma farmaceutică britanică AstraZeneca și Sanofi din Franța, care funcționează similar unui vaccin, scrie  france24.com.

Ce este virusul respirator sincițial

Virusul sincițial respirator este un virus  care se transmite pe cale respiratorie prin picăturile expulzate în aer prin tuse sau strănut.

Acest virus se localizează doar la nivelul tractului respirator, inițial în celulele epiteliului respirator din nas, apoi se răspândește, din aproape în aproape, în tractul respirator inferior, de-a lungul punților intracitoplasmatice numite sinciții. Pe parcursul traseului său poate produce otite, bronşiolite și/ sau pneumonii.

Incidența maximă a infecțiilor severe se înregistrează la bebeluşii între 2 și 8 luni și, conform datelor statistice, până la vârsta de 3 ani, toți copiii vor avea cel puțin un episod de infecție cu virus sincițial respirator.

În această primăvară, spitalele din România au fost pline de copii infectați cu VRS.