Evenimentul Zilei > International > UE – Amendă CO-LO-SA-LĂ pentru Google
UE – Amendă CO-LO-SA-LĂ pentru Google

UE – Amendă CO-LO-SA-LĂ pentru Google

Comisia Europeană a amendat Google cu 2,42 de miliarde de euro pentru că a încălcat regulile concurenței în favoarea propriului motor de căutare.

După șapte ani de anchetă, Comisia a stabilit pe 27 iunie că Google a abuzat de poziția sa dominantă pe piață a motorului său de căutare pentru a favoriza ilegal un alt produs al companiei, comparatorul botezat Google Shopping.

Google este obligat să înceteze această practică în termen de 90 de zile sau să achite sancțiuni care merg până la 5% din cifra de afaceri cotidiană și medie a Alphabet, societatea mamă a Google, arată Comisia într-un comunicat.

Margrethe Vestager, comisar european pentru concurență, a declarat, citată de EurActiv:

„Ceea ce a făcut Google este ilegal prin prisma regulilor concurenței UE. Ea a împiedicat alte societăți să facă concurență pe baza meritelor lor. Și mai ales a împiedicat consumatorii europeni să beneficieze de o alegere reală a serviciilor.”

Vestager a negat că decizia s-a dorit o lovitură la adresa companiilor americane în general și și-a exprimat speranța că nu vor exista represalii din partea autorităților care reglementează piața americană.