UE a stabilit când se va face trecerea la încărcătorul unic. Statele membre au primit termen limită

UE a stabilit când se va face trecerea la încărcătorul unic. Statele membre au primit termen limită

Uniunea Europeană a stabilit care este termenul limită pentru trecerea la încărcătorul unic pentru dispozitivele electronice. Statele membre vor avea o perioadă fixă pentru a face acest demers.

Uniunea Europeană a decis ca toți producătorii care nu vând gadgeturi cu USB-C în Europa, precum Apple, să adopte acest standard până pe 28 decembrie 2024. Noua hotărâre va intra în vigoare în 20 de zile. Statele membre au cel mult doi ani pentru a transpune prevederile în legislaţia naţională. Pe lângă telefoane, sunt vizate de noua lege și tabletele, aparatele foto, căștile și consolele portabile de jocuri. Este important de precizat că în cazul laptopurilor termenul limită este fixat pentru anul 2026. Principala companie vizată este Apple care foloseşte propria tehnologie de alimentare. Aceasta este inferioară ca performanţă faţă de USB-C. Cu toate acestea, compania s-a încăpăţânat să facă notă discordantă pentru a-şi proteja propriul ecosistem şi a păstra un control mai strâns asupra accesoriilor vândute. Primul iPhine care ar urma să aibă mufă USB-C ar putea fi lansat în 2023.

Parlamentul European a adoptat, la începutul lunii octombrie, noua lege care stabilește că, până la sfârşitul anului 2024, toate telefoanele mobile, tabletele şi camerele digitale vândute în Uniunea Europeană vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB de tip C. Aceastp obligație se va extinde în cazul laptopurilor îmcepând cu primăvara anului 2026. Măsura vine pentru ca utilizatorii să aibă un singur încărcător pentru toate aparatele lor.

Toate dispozitivele vor avea aceeași viteză de încărcare

Toate dispozitivele care permit încărcarea rapidă vor avea acum aceeaşi viteză. Acest lucru le va permite utilizatorilor să le încarce la fel de repede, indiferent de încărcătorul utilizat, atâta timp cât este compatibil. În plus, vor fi etichete speciale care vor informa consumatorii în legătură cu caracteristicile de încărcare ale noilor dispozitive. Acest lucru le va permite să vadă mai uşor dacă încărcătoarele lor existente sunt compatibile cu noul produs. În același timp, cumpărătorii vor putea să aleagă dacă trebuie să achiziționeze și un încărcător pentru noul lor dispozitiv.

Aceste noi obligaţii vor conduce la reutilizarea unui număr mai mare de încărcătoare. De asemenea, consumatorii vor economisi până la 250 de milioane de euro pe an pentru achiziţiile inutile de încărcătoare. În Uniunea Europeană, încărcătoarele aruncate şi neutilizate reprezintă aproximativ 11.000 de tone de deşeuri electronice pe an, informează Adevărul.

Ne puteți urmări și pe Google News