UE a aprobat OFICIAL achiziționarea WhatsApp de către FACEBOOK
- Silvana Chiujdea
- 3 octombrie 2014, 16:42
UE a aprobat în cele din urmă, în mod oficial, achiziționarea aplicaţiei de mesagerie instant WhatsApp de către Facebook. Este vorba despre cea mai scumpă achiziţie din istoria reţelei de socializare: 19 miliarde de dolari.
Aprobarea Uniunii Europene a fost anunţată vineri de GIZMODO, dar achiziţia s-a făcut încă din luna februarie. Atunci Facebook a anunţat că va plăti patru miliarde de dolari în numerar şi 12 miliarde în acţiuni. Pe lângă cele 16 miliarde dolari, fondatorii şi angajaţii WhatsApp vor primi acţiuni în valoare de 3 miliarde dolari.
"WhatsApp este pe punctul de a conecta un miliard de persoane. Serviciile care ating un astfel de nivel au o valoare neverosimilă", a declarat Mark Zuckerberg.
"WhatsApp a construit un serviciu de mesagerie mobilă în timp real care deţine o poziţie de lider şi care creşte foarte rapid", a transmis Facebook într-un comunicat.
Grupul dezvăluie că WhatsApp are peste 450 de milioane de utilizatori lunar, dintre care 705 sunt activi zilnic, şi că peste un milion de persoane îşi deschid cont în fiecare zi. Volumul de mesaje trimise se apropie de "volumul total al SMS-urilor operatorilor de telecomunicaţii la nivel mondial", a explicat Zuckerberg.
La momentul anunţării tranzacţie investitorii nu au prea fericiţi, la Bursa din New York acţiunile Facebook au scăzut cu 4,50%, la 65 de dolari, în jurul orei 22.30 GMT (00.30, ora României), după anunţ, relatează Mediafax.
Potrivit HotNews.ro, preluarea este şi o dovadă de putere a Facebook care spune sus şi tare că are resurse financiară să cumpere orice companie îşi propune, chiar şi una rivală care creşte extrem de repede. Criticii Facebook spun că reţeaua condusă de Mark Zuckerberg face orice pentru a-şi cumpără potenţialii rivali. S-au făcut comparaţii cu ţările totalitare în care dictatorii îşi îndepărtează rivalii care riscă să devină prea populari. Diferenţa este că Facebook nu lichidează rivalii, ci îi cumpără pentru a profită de pe urmă lor.
În plus, Facebook a cumpărat aplicaţia de mesagerie instant şi pentru că niciun alt mare gigant de tehnologie să nu o cumpere. Pariul e interesant, fiindcă dacă WhatsApp va ajunge la un miliard de useri cei 16 miliarde de dolari nu vor mai părea (chiar) atât de mulţi.