Udrea: Litoralul românesc se va sufoca şi va muri

Udrea: Litoralul românesc se va sufoca şi va muri

Dacă nu se intervine urgent, litoralul românesc se va sufoca şi va muri, a declarat astăzi ministrul Turismului, Elena Udrea. Ea a menționat totuși că șansele ca lucrurile să se întrepte pe litoral nu sunt foarte mari, iar vina pentru această situaţie revine autorităţilor locale.

„Acum doi ani, cînd am fost proaspăt numită ministru, am venit cu optimism pe litoral. Se întâmpla tot la Mamaia. Astăzi, nu mai am acelaşi optimism. Şansele ca lucrurile să se îndrepte aici nu sunt foarte mari", a afirmat Udrea, prezentă la Forumul Naţional de Turism de la Mamaia.

Potrivit acesteia, "dacă litoralul s-a distrus în ultimii 20 de ani, s-a distrus cu sprijinul autorităţilor locale", deși litoralul este un produs turistic de interes naţional, nu local.

"'Litoralul nu este al Constanţei, ci al României. Nu putem lăsa la bunul plac al unui primar modul cum se dezvoltă o staţiune. În condiţiile în care noi venim să demolăm construcţiile ilegale, iar iarna se construieşte la loc, nu putem vorbi despre parteneriat cu autorităţile locale", a spus Udrea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Plan urbanistic pentru plaje

Mamaia, de pildă, prin felul în care a fost construită, este atractivă doar pentru turismul de week-end, pentru oameni cu bani, care vin doar să se distreze.

"În celelalte staţiuni, nefăcîndu-se nimic, avem şansa că nu s-a stricat tot. Ar trebui să găsim forţa prin care să nu se mai permită construirea în zona plajelor, cu acceptul tacit al primăriilor. Cel mai mult m-ar ajuta dacă autoritatea publică locală şi-ar face treaba", a punctat ministrul Turismului.

Ea a adăugat că un program de evaluare a construcţiilor din zona plajelor va determina exact ce fel de construcţii pot fi permise pe plaje şi cum trebuie să arate frontul de clădiri pe litoral. După acest plan urbanistic, va fi efectuat planul de amenajare a teritoriului zonal. De asemenea, ar trebui delimitate zonele unde stau cele două categorii de turişti, care vor să stea în locuri zgomotoase şi care vin la odihnă. În plus, ministerul încearcă să mute administrarea plajelor de la stat la hotelieri, dar şi să "cureţe"plajele, cu ajutorul Legii Exproprierilor.

"Există proprietari privaţi pe suprafeţe de plajă, lucru posibil printr-un abuz al autorităţilor locale. Tot ce poţi să faci este să-i expropriezi pe aceia. Sigur că nu o să le plătesc contravaloarea lucrărilor celor care-şi permit astăzi să construiască, în ciuda a ceea ce am stabilit", a mai spus Udrea. Vrea să naționalizeze hotelurile unde nu s-a investit În opinia acesteia, structurile de cazare cumpărate ieftin, care stau nefolosite şi în care nu s-a investit ar trebui naţionalizate, nu expropriate la preţul pieţei, întrucât proprietarii acestora nu ar reuși să le vândă, din cauza crizei.

Hotelierii reduc tarifele cu 5-10%, în 2011 Elena Udrea a mai declarat că intenţionează să propună băncilor să acorde "credite preferenţiale" pentru investiţiile în turism. Astfel, cine investeşte în turism cel puţin 5 milioane de euro, primeşte jumătate din sumă de la stat. De cealaltă parte, reprezentanții hotelierilor spun că tarifele vor scădea cu 5-10% în acest an. Ei se așteaptă la o creștere a numărului de turiști care vor merge la mare prin programele de înscrieri timpurii. Numărul tot mai mic al turiștilor de pe litoralul românesc s-ar putea reduce și mai mult, dat fiind că drumul spre litoral va fi mai lung în acest an, după ce podul de la Cernavodă a fost închis timp de un an, iar şoferii vor avea de ocolit câteva zeci de kilometri.