UDMR către PSD: Nu putem susține prag de 200.000 de Euro pentru abuz în serviciu

UDMR către PSD: Nu putem susține prag de 200.000 de Euro pentru abuz în serviciu

Președintele grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaților, fostul ministru Korodi Attila, a declarat vineri că modificările pe care aleșii PSD vor să le aducă Codurilor Penale „nu au cum să fie acceptate” de parlamentarii maghiari. Potrivit acestuia, formațiunea politică a luat decizia să nu susțină introducerea unui prag de 200.000 de Euro în definiția abuzului în serviciu.

„Sunt enumerate acolo modificări care nu au cum să fie acceptate de către noi, pentru că bulversează tot ce înseamnă Codul Penal şi Codul de Procedură Penală şi sper ca şi PSD-ul să se gândească în acelaşi sens, în sensul că indiferent că au fost propuneri făcute de câteva zeci de parlamentari, dar dacă acelea nu sunt acceptate, atunci nu trebuie susţinute. Noi nu vom susţine și acestă decizie cumva a fost preîntâmpinată de discuții în grupurile parlamentare”, a declarat Korodi Attila la RFI.

O propunere legislativă depusă, pe 18 decembrie, la Camera Deputaţilor, de zeci de parlamentari PSD, prevede executarea la domiciliu a pedepselor cu închisoarea de până la 3 ani, precum şi un prag de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu. Semnatarii proiectului susţin şi abrogarea articolului 299 din Codul penal referitor la folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual

„Când am văzut şi informaţiile cu privire la pragul de 200 de mii de euro, ne-am exprimat foarte ferm poziţia: nu, n-avem cum să susţinem astfel de modificări, pentru că tot ce s-a întâmplat până acum a fost bine, tot ce înseamnă redimensionarea, reaşezarea, reechilibrarea sistemului judiciar, dar când vorbim de Codul de Procedură Penală şi Codul Penal, lucrurile deja trebuie să intre într-un făgaş mult mai lent şi cu abordări mult mai serioase şi cu o perioadă de gândire asupra acestor propuneri mult mai largă”, a adăugat acesta.

„Eu cred că un prag foarte ridicat nu ajută și nu susține lupta împotriva corupției dar și exagerările în utilizarea abuzivă a acestei sintagme de abuz în serviciu poate dăuna", a mai spus liderul UDMR.

Parlamentarii UDMR au votat în Parlament, la finalul sesiunii parlamentare de toamnă, alături de PSD și ALDE, proiectele de modificare a legilor justiției: statutul judecătorilor, organizarea judiciară și funcționarea CSM.

Ne puteți urmări și pe Google News