UDMR a venit cu explicații suplimentare în cazul „Legii porcului”

UDMR a venit cu explicații suplimentare în cazul „Legii porcului” Porci. Sursa foto: Arhiva EVZ

UDMR a inițiat în Parlamentul României, legea care reglementează creșterea suinelor în gospodăriile particulare. Acum, maghiarii au venit cu explicații, după ce Camera Deputaților a eliminat din lege numărul maxim de porci care pot fi crescuți într-o gospodărie.

Cei de la UDMR susțin că scopul ”Legii porcului” este de a asigura condiţii mai bune și mai sigure de creștere a porcilor în gospodăriile particulare.

Acum legea nu mai limitează numărul de animale care pot fi crescute într-o gospodărie, și nici nu mai interzice vânzarea şi reproducerea acestora.

”Au apărut informaţii incorecte şi false, după ce Camera Deputaţilor a adoptat ieri, în calitate de for decizional, legea elaborată de UDMR, care asigură un cadru legislativ pentru sprijinirea creşterii porcinelor şi prevenirea răspândirii pestei porcine africane. Scopul UDMR este să asigure condiţii mai bune, mai sigure şi mai previzibile fermierilor oferind un cadru legislativ pe termen lung. Iniţiativa legislativă nu îngreunează situaţia deţinătorilor de porcine, ci oferă o soluţie acestora”, a transmis, joi seară, UDMR, într-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Porcii pot fi comercializați

În comunicatul de presă emis de UDMR se mai arată că porcinele crescute în gospodăriile particulare pot fi vândute, cu respectarea normelor sanitar veterinare.

”De asemenea, afirmaţia conform căreia porcinele din exploatații de tip gospodăresc nu pot fi comercializate este greşită, deoarece legea nu prevede acest lucru. Conform legii, fermierii pot comercializa porcinele (pentru exploataţii non-comerciale) dacă deţin un certificat de producţie şi o autorizaţie de comercializare (pe care o pot solicita foarte simplu de la primărie dacă deţin animale înregistrate), dacă animalele lor sunt înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA) şi sunt autorizate sanitar-veterinar”, a mai transmis UDMR.

Reproducția în gospodăriile particulare este permisă

Legea adoptată de Camera Deputaților, care a fost for decizional, se mai referă la faptul că țăranii vor putea crește și porci pentru prăsilă, adică maxim o scroafă și 15 purcei.

”Informația conform căreia legea inițiată de UDMR ar interzice activitatea de reproducție în gospodării este falsă, deoarece reproducția se poate efectua doar prin însămânțare artificială, așa cum s-a întâmplat și până acum”, se mai arată în comunicatul UDMR.