Ucrainenii din teritoriile ocupate sunt obligați să își ia cetățenia rusă. Nu mai au acces la medic și la educație dacă nu acceptă

Ucrainenii din teritoriile ocupate sunt obligați să își ia cetățenia rusă. Nu mai au acces la medic și la educație dacă nu acceptă sursa foto: pexels.com

Dorința lui Vladimir Putin este ca, până în luna septembrie 2023, să fie organizate alegeri locale în provinciile ucrainene ocupate de armata rusă.

Pentru acest lucru, oficialitățile ruse au nevoie de liste cu alegători, care să fie înscriși oficiali în baza de date electorală a Federației Ruse.

Autoritățile de la Kiev susțin că, în ultimele săptămâni, oficialii ruși au accelerat demersul de distribuire a pașapoartelor către toți locuitorii zonelor din Donetsk, Lugansk, Herson sau Zaporojie.

”Inamicul crește ritmul de distribuire forțată a pașapoartelor și recurge la violență împotriva celor care refuză să le ia. La sfârșitul lunii martie, Putin și-a exprimat nemulțumirea față de ritmul de distribuire a pașapoartelor ruse. Ca răspuns, administrația de ocupație a trimise pe teren 'grupuri mobile'. Aceste grupuri merg din casă în casă și recurg la amenințări și chiar forță fizică dacă li se opune rezistență”, conform oficialilor ucraineni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Același lucru s-a întâmplat și în Crimeea

După ce Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014, a transformat automat peste două milioane de ucraineni în cetățeni ruși, oferind doar o perioadă de șase săptămâni pentru a alege.

Chiar și cei care părăsiseră deja Crimeea, cum ar fi Olha Skripnik, o activistă pentru drepturile omului care acum conduce Grupul pentru drepturile omului din Crimeea la Kiev - s-au trezit cetățeni ruși împotriva voinței lor.

Măsurile de constrângere au continuat și în 2016, când Rusia a făcut imposibil pentru cei care nu aveau pașaport rusesc să primească asistență medicală, educație sau asigurarea de sănătate obligatorie pentru angajare în Crimeea.

De asemenea, în 2020, Rusia a interzis celor care nu sunt ruși să dețină proprietăți în cea mai mare parte a Crimeei.

Când cineva încerca să părăsească Crimeea pentru a ajunge în Ucraina continentală, polițiștii de frontieră ruși cereau un pașaport rusesc și uneori îl confiscau sau îl deteriorau pe cel ucrainean.

În Donetsk și Lugansk sistemul a funcționat

În estul Ucrainei, unde Rusia controlează din 2014 două cvasi-republici în regiunile Luhansk și Donețk, ucrainenilor li s-au oferit pașapoarte rusești cu procedură rapidă începând cu 2019.

Aproximativ o jumătate de milion de ucraineni din republicile au primit aceste documente, care le-au permis să lucreze și să studieze în Rusia vecină, scrie Politico.