Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului s-a născut în anul 1692 în localitatea Poltava din Ucraina. A petrecut mai mulți ani din tinerețea sa în aspre nevoințe în sihăstriile din Rusia, apoi în Munții Moșenski, în apropierea Kievului.
Calendar Ortodox. Vine în Țara Românească, foarte probabil pe vremea lui Constantin Brâncoveanu și a Mitropolitului Antim Ivireanu, când viața bisericească și culturală a Țării Românești era la apogeu și se stabileste la Mănăstirea Dălhauti.
Timp de 20 de ani, cât este stareț la Dălhăuți, Cuviosul Vasile strânge în jurul său o obște de peste 40 de călugări sihaștri.
Apoi, urmat de 12 ucenici, călugări ruși și români, se retrage în Munții Buzăului, la Poiana Mărului, unde, prin 1730-1733, înființează un așezământ monahal în care viața de fiecare se desfășura în rugăciune și muncă, după tipicul Sfântului Munte Athos.
Calendar Ortodox. Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului
Cuviosul Vasile a trăit în curăție sufletească și a fost practicant al rugăciunii inimi deprinzându-i și pe ucenicii săi cu chemarea neîncetată a numelui lui Hristos și a lăsat și scrieri în acest sens, predoslovii la unele opere ale părinților Bisericii.
A fost îndrumător al așezămintelor monahale din zona Buzăului și Vrancei.
Nu în ultimul rând trebuie amintit că a fost părintele duhovnicesc al Sfântului Paisie de la Neamț pe care l-a și tuns în monahism în anul 1750.
Cuviosul Vasile și-a dat sufletul în mâinile Domnului în anul 1767, lăsând în urmă numeroși ucenici.
Datorită vieții sfinte, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa din 4-5 martie 2003, a hotărât ca starețul de la Poiana Mărului să fie trecut în ceata Cuvioșilor Părinți purtători de Dumnezeu și să fie cinstit la data de 25 aprilie, zi în care a trecut la Domnul.
Tot azi e prăznuit și Apostolul Marcu, care a mers din Cirineea Pentapolei înspre Alexandria cea dinspre Faros, iar de acolo înspre Pentapole, pretutindenea făcând minuni și încununând Biserica lui Hristos cu hirotonii de episcopi.
Apostolul Marcu, propovăduitorul cuvântului lui Hristos Apoi a mers înapoi în Alexandria, unde se petrecea cu fraţii de lângă mare, la Vucoli, propovăduind cuvântul lui Dumnezeu.
Acolo fiind, închinătorii idolilor nu au putut suferi credința tot mai sporită în Hristos a apostolului Marcu, căci l-au legat cu ştreanguri şi apoi l-au târât, iar carnea pe pietre se zdrelea şi sângele lui roşia pământul.