Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că susține apelul ONU pentru crearea unei zone de siguranță la centrala nucleară. Un raport al specialiștilor AIEA arată că bombardamentele ar putea duce la un incident nuclear.
Președintele Ucrainei a declarat că susține apelul ONU în ceea ce privește crearea unei zone de siguranţă la centrala nucleară de la Zaporojie. Volodimir Zelenski a spus că va sprijini zona de siguranţă dacă aceasta va avea ca scop demilitarizarea teritoriului centralei nucleare, potrivit BBC.
Situația îngrijorătoare
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut, într-un raport publicat marţi, instituirea unei zone de securitate pentru prevenirea unui accident la centrala nucleară Zaporojie, ocupată din luna martie de către trupele ruse.
„Este urgent să fie luate măsuri provizorii pentru prevenirea unui accident nuclear provocat de pagubele fizice cauzate prin mijloace militare.
Este nevoie de stabilirea unei zone de protecţie şi de siguranţă nucleară în jurul centralei Zaporojie, iar AIEA este pregătită să înceapă imediat consultările care să conducă la stabilirea unei astfel de zone“, se menţionează în raport.
Bombardamentele continuă
Reprezentanției Agenției au efectuat săptămâna trecută o vizită la centrala nucleară și au analizat pagubele cauzate de bombardamente. AIEA a transmis că aceste atacuri sunt extrem de periculoase și ar putea duce la un accident nuclear.
„Bombardamentele asupra sitului şi din împrejurimi trebuie să înceteze imediat pentru a evita provocarea unor noi pagube instalaţiilor“, se mai arată în raportul AIEA.
Acuzații de ambele părți
În ciuda tuturor avertismentelor, bombardamentele au continuat, iar Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacuri. Marți, Rusia a acuzat din nou Kievul că a lovit zona de trei ori în 24 de ore. Ucraina susţine că forţele ruse au folosit uzina ca scut de unde să tragă asupra oraşelor din apropiere, deşi Rusia insistă că păzeşte situl.
În raportul său, agenţia nucleară a subliniat „condiţiile extrem de stresante“ cu care se confruntă cei 907 angajaţi ucraineni care lucrează acolo sub controlul militar rusesc. Cu toate acestea, AIEA a evitat să atribuie vina vreunei părţi implicate în conflict, potrivit Mediafax.