Război în Ucraina, ziua 196. Moscova a extins sancțiunile împotriva Uniunii Europene: „Orice acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei vor continua să întâmpine un răspuns dur din partea noastră”

Război în Ucraina, ziua 196. Moscova a extins sancțiunile împotriva Uniunii Europene: „Orice acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei vor continua să întâmpine un răspuns dur din partea noastră” Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Război în Ucraina, ziua 196. Rusia a anunțat că va a anula programul de facilitare a vizelor pentru a intra în țară. Pe lista neagră se numără și persoanele care se sunt implicate în furnizarea de arme și echipamente militare în Ucraina. În urmă cu o săptămână, statele membre ale Uniunii Europene au anunțat că vor suspenda acordul din 2007 cu Rusia privind facilitarea obţinerii vizelor.

UPDATE 1. Ministerul rus de Externe a anunțat miercuri că a extins sancțiunile împotriva Uniunii Europene ca răspuns la decizia blocului de a anula programul de facilitare a intrării în țară cu țara eurasiatică.

Oficialul rus a precizat că măsurile au fost extinse pentru a include lideri militari de rang înalt și angajați ai forțelor de ordine din blocul comunitar european. Mai mult, pe listă sunt vizate și   persoanele și entitățile implicate în producția și furnizarea de arme și echipamente trimise în Ucraina. "Dorim să le reamintim inițiatorilor măsurilor antirusești că orice acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei vor continua să întâmpine un răspuns dur din partea noastră", a spus ministrul rus.

Război în Ucraina, ziua 196. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să emită un raport privind situația de la centrala nucleară Zaporojie, dar președintele Zelenski a avertizat cu privire la o „catastrofă de radiații”. Mai exact, el a susținut că bombardamentele rusești au arătat că celor de la Moscova „nu le pasă de ce va spune AIEA”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prețurile gazelor europene au crescut, în timp ce Rusia și-a ținut închisă principala conductă de gaz către Germania, existând temeri că vor avea parte de o iarnă sumbră consumatorii și întreprinderile de pe tot continentul.

Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană se vor întâlni pe 9 septembrie pentru a discuta măsuri urgente de combatere a creșterii prețurilor la energie, inclusiv plafonarea prețurilor la gaze și linii de credit de urgență pentru participanții pe piața energiei.

Cea mai mare conductă de gaze naturale din Rusia către Europa nu va relua pomparea

Pomparea nu va putea fi reluată până când Siemens Energy va repara echipamentele defecte, a spus Gazprom. Kremlinul a dat vina pe sancțiunile occidentale pentru întreruperile conductei, spunând că acestea „provoacă haos” în lucrările de întreținere. De asemenea, a avertizat că va riposta dacă Occidentul va da curs propunerii Grupului celor Șapte de a impune un plafon la prețul petrolului rusesc.

Kremlinul a spus că Rusia nu își va relua în totalitate aprovizionarea cu gaz către Europa până când Occidentul nu va ridica sancțiunile împotriva Moscovei, deoarece prețurile gazelor au crescut și lira și euro au scăzut. Vorbind luni jurnaliștilor, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a acuzat sancțiunile pentru eșecul Rusiei de a livra gaz prin conducta Nord Stream 1. „Aceste sancțiuni impuse de statele occidentale au adus situația la ceea ce vedem acum”.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a pus criza energetică a Europei pe seama sancțiunilor pe care le-a impus Rusiei din cauza invaziei Ucrainei – o linie adoptată chiar de Kremlin. Națiunile europene „recoltează ceea ce au semănat” impunând restricții economice Rusiei, a adăugat Erdogan.

Linia electrică de rezervă a centralei electrice Zaporojie, aflată sub ocupația Rusiei, a fost deconectată pentru a stinge un incendiu, au declarat oficialii. Cu toate acestea, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că linia în sine nu a fost deteriorată și că linia de rezervă „va fi reconectată odată ce incendiul a fost stins”.

O misiune de experți a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să-și comunice concluziile de la centrala nucleară Zaporojie într-un raport detaliat miercuri dimineața. Patru dintre cei șase membri ai misiunii ONU de la centrală au părăsit amplasamentul, iar cei doi experți AIEA rămași vor sta permanent, a spus organul de supraveghere nuclear al ONU.

Kremlinul, ferm în ceea ce privește relaţiile dintre Rusia și Marea Britanie

Kremlinul a spus „cu multă certitudine” că relațiile dintre Rusia și Marea Britanie nu se vor îmbunătăți sub conducerea lui Liz Truss. „Judecând după declarațiile făcute de doamna Truss când era încă ministru de Externe... se poate spune cu multă certitudine că nu se așteaptă schimbări în bine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Forțele ucrainene desfășoară acțiuni contraofensive în estul și sud-estul țării, a declarat un consilier prezidențial ucrainean. Scriind pe Telegram,  a spus că trupele Kievului au „eliberat mai multe așezări de pe malul de vest al Niprului” și că forțele ruse de pe malul drept al Niprului se vor afla într-o poziție „extrem de dificilă” într-o lună.

Ministerul rus al Apărării este gata de a cumpăra rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord pentru a sprijini invadarea Ucrainei, potrivit unei descoperiri a serviciilor de informații americane. Un oficial american a declarat: „ faptul că Rusia se îndreaptă către Coreea de Nord a demonstrat că armata rusă continuă să sufere de pe urma unor deficite severe de aprovizionare în Ucraina, în parte din cauza controalelor și sancțiunilor la export”.

Vladimir Putin a participat marți la exerciții militare de amploare care au implicat China și alte câteva țări prietenoase cu Rusia. Țările participante la exercițiile militare au inclus câțiva dintre vecinii Rusiei, precum și Siria, India și China, aliată cheie.

Alexei Navalnîi, cel mai mare rival al lui Putin, dezvăluiri despre detenția din ce în ce mai grea

Activistul Alexei Navalnîi a declarat că înrăutățirea condițiilor din închisoare îi amenință sănătatea. Într-o postare pe conturile sale de Twitter și Instagram, Navalnîi a scris săptămâna trecută, prin intermediul avocaților săi, că a fost trimis pentru a treia oară într-o celulă specială ca drept răzbunare pentru activitatea sa politică.

Ofensiva din sud a Ucrainei i-a determinat pe ocupanții din Herson să „oprească” un referendum planificat pentru a deveni parte a Rusiei. Agenția de știri de stat rusă Tass a raportat că șeful autorităților numite de Rusia din Herson, Kirill Stremousov, a declarat că planurile pentru un referendum  au fost „întrerupte” din cauza situației de securitate.

Ucraina a respins ofensivele rusești în est și a împiedicat planurile de avansare lângă Kramatorsk, un oraș cheie din estul regiunii Donețk, susțin forțele sale armate ucrainene. Într-o nouă actualizare se arată că trupele ucrainene au reușit să perturbe activitatea armatei ruse din apropiere de Herson, informează theguardian.com.