Ucraina s-a mai distanţat cu un pas de Rusia. Va sărbători Crăciunul pe stil nou

Ucraina s-a mai distanţat cu un pas de Rusia. Va sărbători Crăciunul pe stil nou

Ucraina va sărbători Crăciunul conform Calendarului Gregorian, la 25 decembrie, în loc de 7 decembrie, cum era sărbătorit până acum.

Schimbarea zilei de Crăciun, încă un pas distanţă de Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat o lege în acest sens, ultima dintr-o serie de măsuri adoptate de Kiev în ultima perioadă pentru a se distanţa de Moscova. Hotărârea mutării Crăciunului este ultima dintr-o serie de măsuri adoptate de către Ucraina în ultimii ani cu scopul de a distanţa de Rusia, prin schimbarea numelor unor străzi şi oraşe care amintesc de perioada sovietică.

”Poporul ucrainean a fost mult timp supus ideologiei ruse în aproape domeniile vieţii, inclusiv în calendarul iulian şi sărbătorirea Crăciunului la 7 ianuarie”, se arată în preambulu legii, adoptată de deputaţi la jumătatea lui iulie.

Or ”puterea renaşterii naţiunii ucrainene continuă. Lupta continuă şi rodnică pentru identitatea sa contribuie la conştientizarea şi la dorinţa fiecărui ucrainean de a-şi trăi propria viaţă, cu propriile tradiţii, propriile sărbători”, se arată în text.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ruptură între biserica de la Moscova și cea de la Kiev

Trecerea prin lege a sărbătorii de Crăciun conform Calendarului Gregorian a aprofundat şi mai mult ruptura între bisericile de la Kiev şi Moscova, care a început de mai mulţi ani şi a fost adâncită ireversibil de invazia rusă de la sfârşitul lui februarie 2022

Biserica Ortodoxă Ucraineană - care s-a aflat timp de mai multe secole sub tutela religioasă a Rusiei - şi-a declarat autocefalia şi independenţa faţă de Patriarhia de la Moscova în 2019.

În 2022, Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă credincioasă Moscovei şi-a declarat, la rândul său, independenţa, ca reacţăie faţă de susţinerea de către patriarhul rus Chiril a războiului lui Vladimir Putin în Ucraina.

Crăciunul, sărbătorit pe stil vechi doar în câteva ţări

Câteva biserici ortodoxe din lume , cum ar fi cele ale Rusiei, Belarusului şi Serbiei, folosesc în continuare calendarul iulian în sărbătorile lor religioase şi nu calendarul gregorian, conceput la sfârşitul secolului al XVI-lea.

Cel mai mult profită de această situaţie locuitorii din Republica Moldova, unde Crăciunul se sărbătoreşte de două ori pe an. Atât 25 decembrie, cât şi 7 ianuarie, sunt declarate zile de odihnă, iar autorităţile felicită cetăţenii de Crăciun de două ori pe ani. Moldovenii care locuiesc la oraşe sărbătoresc Crăciunul la 25 decembrie, iar la 7 ianuarie merg la rudele de la ţară ca să sărbătorească şi pe stil vechi.