Ucraina în ”război total” cu Federația Rusă! România pe picior de RĂZBOI! Unitățile militare așteaptă ordinul

Ucraina în ”război total” cu Federația Rusă! România pe picior de RĂZBOI! Unitățile militare așteaptă ordinul

Rusia, prezență militară la granița Ucrainei. Proșenko: Numărul tancurilor s-a triplat. Liderul de la Kiev a vorbit de despre amenințarea unui ”război total” cu Federația Rusă, precizând că rușii și-au întărit dramatic prezenţa militară la frontiera ucraineană.

"Numărul tancurilor din bazele (militare ruse) situate de-a lungul frontierei noastre s-a triplat", a declarat Poroşenko, la trei televiziuni ucrainene. "Numărul unităţilor militare plasate de-a lungul frontierei noastre a crescut drastic", a adăugat el, fără a preciza perioada. 

Şeful statului ucrainean a menţionat de asemenea o creştere puternică a numărului navelor militare ruse în Marea Azov şi la o prezenţă militară rusă întărită în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Moscova în urmă cu patru ani, citând date ale serviciilor ucrainene de informaţii. 

În Crimeea, din 2014, "numărul soldaţilor s-a triplat, cel al blindatelor a crescut de cinci ori, iar cel al artileriei de aproape zece ori", a enumerat Poroşenko. 

Ne puteți urmări și pe Google News

"Ucraina se confruntă cu ameninţarea unui război total cu Federaţia Rusă", a afirmat el. 

Petro Poroşenko a declarat totodată că a încercat să vorbească la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, după capturarea duminică seara de către Rusia a trei nave militare ucrainene, dar nu a primit răspuns. 

"În aceeaşi noapte, am cerut o convorbire cu preşedintele rus Putin. Nu am primit un răspuns. Şi am fost nevoit să-i cer cancelarului german Angela Merkel să discute cu Putin" de acest incident, a susţinut şeful statului ucrainean. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse, a spus doar că nu a existat niciun contact telefonic între cei doi preşedinţi. 

Duminică, paza de coastă rusă, subordonată Serviciului Federal de Securitate (FSB), a capturat două nave-vedetă şi un remorcher al marinei ucrainene, pe care Moscova le acuză că au intrat ilegal în apele teritoriale ruse în largul peninsulei Crimeea anexate.

Incidentul a survenit în Marea Neagră în timp ce navele încercau să pătrundă în strâmtoarea Kerci, pentru a intra în Marea Azov. 

După această bruscă escaladare a tensiunilor, Ucraina a anunţat luni seara introducerea legii marţiale în regiunile sale frontaliere, pentru o perioadă de 30 de zile. 

Detenție preventivă

Trei marinari ucraineni - dintre cei peste 20 luaţi przionieri duminică de către Paza de Coastă rusă în largul Crimeei - au fost plasaţi în detenţie preventivă, pe o perioadă de două luni, sub acuzaţia că au trecut ilegal frontiera rusă, potrivit hotărârii unui tribiunal din peninsula anexată de Rusia, relatează AFP.

Pentru moment, trei persoane au fost plasate în detenţie provizorie până la 25 ianuarie”, a declarat marţi pentru AFP delegata pentru drepturile omului în Crimeea Liudmila Lubina.

Este vorba despre marinarii Vladimir Varimez, Vladimir Bespalcenko şi Andrei Oprisko, a precizat ea.

În total, aproximativ 12 marinari ucraineni au fost prezentanţi marţi în faţa unui judecător, la Sinferopol, capitala Peninsulei ucrainene Crimeei, anexată de Rusia în 2014, a precizat ea.

Restul de 24 de marinari ucraineni luaţi prizonieri urmează să apară în justiţie miercuri.

Incidentul între Paza de Coastă rusă, aflată în subordinea serviciilor ruse de securitate FSB, şi nave militare aparţinând Marinei ucrainene a avut loc la Marea Neagră, în largul Crimeei, duminică, când aceştia din urmă au încercat să traverseze Strâmtoarea Kerci pentru a intra în Marea Azov, o mică mare de o importanţă crucială în exporturile de cereale şi de oţel produse în estul Ucrainei.

Paza de Coastă rusă a imobilizat cu forţa două vedete şi un remorcher ucrainene, pe care le-a acuzat că au intrat ilegal în apele teritoriale ruse şi au luat prizonieri marinarii de la bord.

Acest incident armat a fost denunţat drept ”o provocare” de către Rusia, iar Ucraina a denunţat la rândul său un ”act de agresiune” al Moscovei, cerând eliberarea marinarilor şi restituirea navelor.