Ucraina rămâne un punct fierbinte pe harta Europei

Ucraina rămâne un punct fierbinte pe harta Europei

Kievul a avertizat că va riposta la atacurile cu rachetă ale rebelilor pro-ruși. Secretarul britanic al Apărării s-a întâlnit cu premierul ucrainean

Autoritățile de la Kiev acuză separatiștii că au lansat un nou atac cu rachete la nord de orașul Mariupol, portul controlat de trupele guvernamentale, care reprezintă o zonă de tranzit între teritoriile rebelilor și Peninsula Crimeea, ocupată de ruși.

Atacuri cu rachete Grad

„Ne vom folosi întregul arsenal de care dispunem, pentru a respinge atacurile dușmanului”, a explicat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Vladislav Selezniov. El a adăugat că viața soldaților este amenințată, pentru că rebelii obișnuiau să tragă rar cu rachete Grad, dar acum fac asta zilnic. Un lider al insurgenților a acuzat, însă, armata ucraineană că ar fi tras 500 de tiruri de artilerie și rachete către pozițiile rebelilor, în ultimele două zile. El a declarat că în aceste raiduri au murit un membru al miliției separatiste și un civil din Donețk.

Fallon la Kiev

Guvernul de la Kiev are susținerea Occidentului, în acest context înscriindu-se și vizita secretarului britanic al Apărării, Michael Fallon. Oficialul de la Londra s-a întâlnit cu premierul Arseni Iațeniuk și a subliniat că țara sa va continua să sprijine militarii ucraineni în fața „agresiunii ruse, a insurgenței regizate de Rusia și a terorismului inspirat de Rusia”. Militari britanici antrenează forțele ucrainene (1.000 de oameni, până acum, alți 1.000 vor fi antrenați până la finalul anului).

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a condamnat încălcarea acordului de la Minsk, ca și incendierea, duminică, a patru vehicule blindate ale observatorilor OSCE din Ucraina.

Criza ucraineană

Din martie 2014 până acum, conflictul, lansat în două republici care s-au declarat autonome, Donețk și Lugansk, a făcut 6.800 de victime și a înrăutățit extrem de mult relațiile dintre Rusia și Occident, acestea ajungând la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece. Din cauza crizei, 1,4 milioane de oameni au rămas fără locuințe, iar economia Ucrainei, dependentă de exporturile industriale din Est, se zbate să supraviețuiască. Vestul speră în implementarea armistițiului din februarie 2015, acord ignorat de mai multe ori de ambele părți.