Un ultim efort diplomatic, mediat de Berlin și Paris, a fost lansat pentru pacificarea estului Ucrainei. În lipsa unui acord pentru încetarea focului, perspectiva livrării de armament letal Kievului devine o opțiune tot mai credibilă.
Germania și Franța au pornit un adevărat maraton diplomatic pentru a pune capăt violențelor tot mai intense din estul Ucrainei și de a înlătura persectiva unui război deschis, cu implicații uriașe pentru securitatea întregii Europe. Văzută drept o ultimă șansă dată păcii, inițiativa cancelarului german Angela Merkel și a președintelui francez François Hollande vine în contextul discuțiilor tot mai ferme la Washington cu privire la livrarea de arme letale armatei ucrainene.
Un eșec cu riscuri uriașe
Liderul de la Paris a fost primul care a avertizat că diplomația nu poate merge la nesfârșit. „Cred că este una din ultimele șanse. Dacă nu reușim să obținem un acord durabil de pace, cunoaștem perfect scenariul: există un nume, se cheamă război”, a declarat Hollande, revenit în Franţa după negocierile de vineri de la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin, alături de cancelarul german. La rândul său, Angela Merkel a declarat în cadrul Conferinţei pentru securitate de la München, încheiată ieri, că „nu este sigur” că negocierile începute vineri cu Kremlinul vor avea succes. Prezent și el în capitala bavareză, secretarul american de Stat, John Kerry, a subliniat importanța unei soluții diplomatice, și nu a uneia militare, la criza ucraineană, probabil pentru a impulsiona tratativele coordonate de Merkel și Hollande.
După vizita efectuată vineri și o teleconferință, ieri, cu Kremlinul, Merkel, Hollande și Putin au convenit să se reunească poimâine, la Minsk, alături de președintele ucrainean Petro Poroșenko, cu scopul de a discuta planul de pace franco-german. Summitul din capitala Belarusului este o nouă încercare de a găsi o soluție pentru conflictul din estul ucrainean și a evita astfel „un război total”, a anunţat cancelaria germană într-un comunicat, confirmând temerile că eșecul acestui asalt diplomatic poate deschide ușa unui conflict militar mult mai extins. Înainte de reuniunea de miercuri de la Minsk, o întâlnire la nivel de miniştri adjuncţi de Externe din cele patru ţări va avea loc astăzi, la Berlin, a indicat o sursă diplomatică rusă.
Plan controversat
Nu se cunosc prea multe detalii despre planul de pace propus de Merkel și Hollande lui Putin. BBC scrie însă că noul text se bazează pe acordul de pace de la Minsk, încheiat în septembrie. Atunci, guvernul de la Kiev și separatiștii pro-ruși au semnat un document în 12 puncte ce prevedea o încetare imediată a focului şi retragerea „grupurilor înarmate ilegale, a armelor grele şi a tuturor combatanţilor şi mercenarilor din teritoriul ucrainean”. Informații neconfirmate, difuzate de presa americană care citează surse diplomatice de la Washington, vorbesc despre propunerea înghețării conflictului armat din estul Ucrainei după modelul Transnistriei.