Decizie de ultim moment luată în sprijinul Ucrainei, după ce președintele OSCE a avertizat că războiul nu mai reprezintă doar o probabilitate. Marea Britanie aprovizionează țara cu arme antitanc. Secretarul britanic al Apărării a transmis că ajutorul militar vizează „capacități de armament cu rază scurtă de acțiune și defensiv”.
Marea Britanie a început să furnizeze Ucrainei noi arme antitanc ușoare ca răspuns la „comportamentul din ce în ce mai amenințător al Rusiei”, a anunțat secretarul apărării, Ben Wallace.
Ucraina, aprovizionată cu arme antitanc
Intensificarea sprijinului militar vine în contextul în care Kremlinul continuă să își sporească desfășurarea de trupe prin deplasarea de forțe în Belarus, care se învecinează cu Ucraina la nord și care este considerată cea mai probabilă rută pentru orice invazie.
„Am luat decizia de a furniza Ucrainei sisteme de arme defensive antiblindate ușoare”, a declarat Wallace, luni, 17 ianuarie, în fața Camerei Comunelor, adăugând că „un număr mic” de trupe britanice vor oferi instruire pentru a ajuta forțele Kievului în utilizarea acestora.
Secretarul Apărării a insistat că vânzările de arme au fost concepute pentru a fi defensive, deși președintele rus, Vladimir Putin, s-a plâns recent de faptul că alți membri ai NATO au vândut arme moderne Ucrainei.
„Nu reprezintă o amenințare pentru Rusia”
După ce Turcia a vândut drone antitanc TB2 Ucrainei, Putin a vorbit cu omologul său turc, președintele Recep Tayyip Erdoğan, și, potrivit Kremlinului, a calificat tranzacția de arme drept provocatoare.
„Permiteți-mi să fiu clar: acest sprijin este pentru capacități de armament cu rază scurtă de acțiune și în mod clar defensiv nu sunt arme strategice și nu reprezintă o amenințare pentru Rusia; sunt pentru a fi folosite în autoapărare”, a adăugat Wallace.
Surse din domeniul apărării britanice nu au dorit să ofere informații referitoare la câte și ce tipuri de arme au fost furnizate Ucrainei, potrivit The Guardian.
Marea Britanie invită Rusia la dialog
Cu toate acestea, experții au declarat că armele furnizate sunt probabil arme antitanc ușoare portabile de ultimă generație, cu o rază de acțiune de câteva sute de metri, menite să ajute la combaterea armatei rusești cu tancuri grele.
Acestea au capacități similare, dar nu sunt la fel de puternice ca rachetele antitanc Javelin, furnizate de SUA Ucrainei începând cu anul 2018. În teorie, armele mai ușoare pot pune la pământ un tanc prin lovirea acestuia de sus.
Partidul Laburist a declarat că susține anunțul, despre care a fost informat în prealabil. John Healey, secretarul „din umbră” pentru apărare, le-a descris ca fiind „arme antitanc” și a declarat că Marea Britanie trebuie să se asigure că „nu vor fi folosite, cu excepția cazului în care Rusia ne invadează”.
Wallace a mai spus că îl va invita pe omologul său rus, Serghei Șoigu, pentru discuții bilaterale la Londra, deși nu era deloc clar dacă întâlnirea va avea loc. „Suntem pregătiți să discutăm chestiuni legate de preocupările de securitate reciprocă și să ne angajăm constructiv, cu bună credință”, a declarat ministrul britanic.
Cum plănuiește Putin să invadeze Ucraina
Cea mai recentă vânzare de armament reprezintă un pas înainte față de angajamentele militare britanice existente. Până de curând, Marea Britanie s-a concentrat pe vânzarea de nave și echipamente navale către Ucraina, anunțând anul trecut un acord de 1,7 miliarde de lire sterline pentru furnizarea a două măturătoare de mine și construirea în comun a opt nave pentru mica sa flotă din Marea Neagră.
Rusia a masat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, cerând ca țara să nu devină niciodată membră a NATO și insistând asupra altor garanții de securitate care ar echivala cu crearea unei sfere de influență pentru Moscova în fostele state sovietice.
Unele trupe rusești au început să se deplaseze în Belarus pentru exerciții militare planificate, denumite United Resolve. Dar analiștii militari occidentali spun că cea mai directă cale pe care Rusia ar putea plănui o invazie militară a Kievului este din Belarus, o manevră care ar ocoli râul Nipru, care traversează capitala Ucrainei.