Evenimentul Zilei > International > Ucraina prelungește cu încă trei luni legea marțială. Experții au dat marea veste proastă după această decizie
Ucraina prelungește cu încă trei luni legea marțială. Experții au dat marea veste proastă după această decizie

Ucraina prelungește cu încă trei luni legea marțială. Experții au dat marea veste proastă după această decizie

Rada Supremă de la Kiev a decis să prelungească pentru a doua oară legea marţială şi mobilizarea generală. Aceasta conferă puteri sporite armatei, iar experții consideră că este un semn că războiul se va prelungi dincolo de anul 2022.

Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a prelungit din nou legea marţială şi mobilizarea generală, cu încă trei luni. Măsurile sunt în vigoare din 24 februarie, data la care Rusia a invadat Ucraina, transmite DPA.

Putere sporită a armatei

Anunţul a fost făcut luni de către preşedintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk. Decretul, care include o interdicţie de ieşire din Ucraina pentru toţi bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, se va aplica până la data de 21 noiembrie inclusiv. Aceasta este a doua extindere a legii marțiale și mobilizării generale de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Legea marţială conferă armatei drepturi sporite şi limitează libertăţile civile, precum dreptul de a manifesta. Numeroşi experţi văd în această prelungire un indicator al faptului că războiul este departe de final.

Război de uzură

Tot mai mulți analiști militari spun că războiul a devenit unul de uzură și că nu se va încheia în 2022.  „Este probabil ca nici Rusia şi nici Ucraina să nu poată obţine rezultate militare decisive anul acesta”, a declarat la postul BBC şeful serviciului britanic de informaţii militare, generalul Jim Hawkenhull, potrivit Agerpres.

În prezent Rusia amenință că își va extinde atacurile în Ucraina și acuză Occidentul că a ajutat militar Kievul „Furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune către Ucraina va face ca obiectivele geografice ale operațiunii speciale să fie împinse și mai departe“, a declarat Aleksandr Darciev, directorul Departamentului pentru America de Nord din cadrul Ministerul de Externe al Rusiei, transmite agenția TASS.

Și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a vorbit despre cum se va încheia războiul și a dat de înțeles clar că țara sa nu este dispusă să renunțe la niciun teritoriu.

„Crimeea este ucraineană şi nu vom renunţa niciodată la ea. Nu vom uita că războiul rusesc împotriva Ucrainei a început cu ocuparea Crimeei. Acest război rusesc a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu Crimeea, cu eliberarea ei“, a spus preşedintele Ucrainei, potrivit Mediafax.