Ucraina îl convoacă pe ambasadorul Ungariei, în urma declarațiilor „inacceptabile” ale lui Viktor Orban

Ucraina îl convoacă pe ambasadorul Ungariei, în urma declarațiilor „inacceptabile” ale lui Viktor OrbanViktor Orban. Sursa foto:Dreamstime.com

Ministerul de Externe ucrainean a anunțat că îl va convoca pe ambasadorul Ungariei pentru a-i atrage atenția cu privire la remarcile făcute de Viktor Orban la adresa Ucrainei, acestea fiind considerate „inacceptabile”.

Orban le-ar fi spus jurnaliștilor că Ucraina este „țara nimănui” și a comparat-o apoi cu Afganistanul, potrivit purtătorului de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko. Anunțul premierului ungar este văzut ca o nouă escaladare a tensiunilor dintre cele două țări vecine.

Ungaria a criticat în mod repetat sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, afirmând că au eşuat în a slăbi Moscova în mod semnificativ, riscând să distrugă în acelaşi timp economia europeană.

Ucraina, jignită de declarațiile lui Viktor Orban

Astfel de declaraţii sunt complet inacceptabile. Budapesta continuă un curs deliberat îndreptat către distrugerea relaţiilor ungaro-ucrainene. Ambasadorul ungar va fi convocat la MAE ucrainean pentru o discuţie francă. Ne rezervăm dreptul de a lua alte măsuri drept răspuns”, a adăugat Nikolenko, potrivit Reuters.

Vineri, Orban a anunțat că se va opune sancțiunilor UE împotriva Rusiei care vizează energia nucleară. Țara are o centrală nucleară construită de Rusia și pe care intenționează să o extindă. Ucraina a făcut anterior apel la UE să includă compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom în sancţiunile sale.

„Nu vom permite ca planul de a include energia nucleară în sancţiuni să fie implementat. Nici nu se pune problema”, a spus premierul ungar.

Ungaria s-a impus încă de la început sancțiunilor împotriva Rusiei

Ungaria a criticat în mod repetat sancţiunile europene impuse Rusiei pentru invazia acesteia din Ucraina, menționând că acestea nu slăbesc țara, dar distrug economia globală. Până în prezent, Occidentul nu a impus sancţiuni împotriva Rosatom.

Centrala nucleară a Ungariei, primește energie nucleară și este construită de Rusia, și generează aproape jumătate din energia din Ungaria. Conform unui acord semnat în 2014 cu Rusia, Ungaria intenţionează să extindă centrala de la Paks cu două reactoare VVER de producţie rusească şi cu o capacitate de 1,2 gigawaţi fiecare. Aceasta a început să funcționeze pentru prima oară între anii 1982-1987, potrivit Agerpres.