Evenimentul Zilei > International > Bill Gates acuză Guvernul Ucrainei de corupție: Este unul dintre cele mai rele din lume
Bill Gates acuză Guvernul Ucrainei de corupție: Este unul dintre cele mai rele din lume

Bill Gates acuză Guvernul Ucrainei de corupție: Este unul dintre cele mai rele din lume

Ucraina se află în centrul unui mare scandal de corupție după ce un contract de aprovizionare a armatei în care prețurile au fost mult umflate a fost făcut public. Miliardarul Bill Gates susține că Executivul de la Kiev este corupt, controlat de câțiva oameni bogați.

Miliardarul american Bill Gates a declarat că Guvernul Ucrainei este corupt și controlat din umbră de oligarhi. „Guvernul ucrainean este unul dintre cele mai rele din lume, este corupt și controlat de câțiva oameni bogați. Îmi pare foarte rău pentru oamenii din Ucraina”, a declarat Bill Gates, într-un interviu acordat canalului de youtube Lowy Institute.

Miliardarul susține însă că Ucraina are un mare potențial. „Terenurile agricole ale Ucrainei sunt mult mai fertile decât cele din America, este grânarul Europei, iar țara are un mare potențial“, a mai spus Bill Gates, potrivit infofinanciar.ro.

Scadal uriaș

Ucraina este în centrul unui mare scandal corupție, după ce un contract de aprovizionare a armatei a fost făcut public. Potrivit presei locale contractul are o valoare de nu mai puțin de 328,4 milioaje de euro și viza livrări de alimente pentru soldații cantonați în mai multe regiuni ale țării.

Jurnaliștii ucraineni au scris că Ministerul Apărării a acceptat, prin acest contract, să plătească 40 de eurocenți pentru un ou, în timp ce în magazine acesta costă doar 18 eurocenți. De asemenea, un klogram de cartofi ar fi fost cumpărat cu 55 de eurocenți, în timp ce în magazine prețul este de doar 23 de eurocenți.

Scandalul a fost urmat de un val de demiteri la nivel înalt în Ucraina. Cinci guvernatori regionali şi patru viceminiştri au fost eliberați din funcţii.

Îngrijorare în SUA

Corupția din Ucraina a ajuns să fie motiv de îngrijorare și în Statele Unite care au acordat până acum Kievului ajutoare de zeci miliarde de dolari.

Kevin McCarthy, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților a Congresulului american a declarat joi că nu va permite să fie continuată practica „cecurilor deschise pentru Ucraina, când zeci de miliarde de dolari sunt alocate fără audit și responsabilitate“. Colegii săi de partid au cerut o monitorizare mai atentă a fondurilor acordate Ucrainei.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: