Ucraina trebuie să uite de Crimeea. Contraofensiva nu mai are suflu

Ucraina trebuie să uite de Crimeea. Contraofensiva nu mai are suflu Crimeea este aproape imposibil de cucerit de ucraineni. Sursa foto: Twitter

Oficialii serviciilor de informații americane nu se așteaptă ca Ucraina să ajungă la orașul Melitopol, ocupat de Rusia, în cadrul contraofensivei lansate în iunie 2023.

Melitopol se află la intersecția a două autostrăzi importante și a unei linii de cale ferată care permit Rusiei să deplaseze trupe și provizii, din Peninsula Crimeea către alte teritorii ocupate din sudul Ucrainei.

Forțele ucrainene, care se îndreaptă spre Melitopol, din orașul Robotyne, aflat la peste 80 de kilometri distanță, vor rămâne la câțiva kilometri în afara orașului, au prezis oficialii americani.

Liniile rusesti sunt foarte greu de trecut.

Liniile rusesti sunt foarte greu de trecut. Sursa foto: Facebook - Volodimir Zelenski

Dacă nu reușesc să expulzeze trupele rusești din Melitopol, Ucraina nu va reuși să atingă unul dintre obiectivele sale cheie în contraofensiva în curs de desfășurare: ruperea podului terestru care leagă Rusia de Peninsula Crimeea, zonă ocupată în 2014.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ofensiva ucraineană se derulează încet

Pentru a nu pierde un număr mare de soldați, armata ucraineană a luat decizia de a aplica strategia ”pașilor mărunți”.

Fiecare metru pătrat de teritoriu care este cucerit este prima dat bombardat, după care forțele de infanterie iau cu asalt fortificațiile făcute de ruși.

Luptele sunt foarte dure, dar până acum, în sudul Ucrainei, strategia a dat roade, și asta pentru că armata ucraineană a ajuns la Robotyne, la 20 de kilometri de punctul unde se afla inițial, și la 80 de kilometri de țărmul Mării Negre.

Avioane F16 pentru Ucraina

De asemenea, ucrainenii au cerut avioane de luptă pentru a putea ataca eficient liniile rusești de apărare.

Din acest motiv, în cursul zilei de vineri, Washingtonul a aprobat decizia ca Olanda să trimită în Ucraina avioane de luptă F-16 construite în SUA, a declarat ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra.

Secretarul de stat Antony Blinken a trimis scrisori Danemarcei și Olandei în sprijinul deciziei. Ministrul danez al apărării, Jakob Ellemann-Jensen, a declarat pentru agenția de știri Ritzau că ”o donație este un pas următor natural după antrenarea” piloților ucraineni pe aceste avioane.