Ucraina cere un ultim sprijin din partea aliaților. Germania Franța își cheamă cetățenii acasă: ”Părăsiți țara în timp util”

Ucraina cere un ultim sprijin din partea aliaților. Germania Franța își cheamă cetățenii acasă: ”Părăsiți țara în timp util” Sursa: Arhiva EVZ

Liderii lumii intensifică avertismentele adresate populației din Ucraina. Germania și-a îndemnat cetățenii să părăsească țara, invocând tensiunile tot mai mari și consolidarea trupelor rusești la granița statului ucrainean. Între timp, la un forum de securitate organizat la Munchen, președintele Volodymyr Zelensky le-a cerut puterilor occidentale să renunțe la politica de „împăcare” față de Moscova.

Zelensky a participat sâmbătă la Conferința de Securitate de la Munchen și intenționează să se întoarcă în Ucraina în aceeași zi, a transmis Biroul de Presă al președintelui.

Călătoria liderului ucrainean fusese supusă atenției din cauza îngrijorărilor din unele țări occidentale că Rusia este pregătită să lanseze o ofensivă militară împotriva Ucrainei și ar putea face acest lucru în timp ce președintele este plecat din țară.

Ucraina tânjește după pace

Fără a se referi la întrebarea președintelui american Joe Biden dacă ar fi înțelept să părăsească Kievul, reprezentanții biroului prezidențial ucrainean au insistat asupra faptului că situația din estul țării „rămâne sub control deplin”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ucraina dorește pace - este mesajul transmis, sâmbătă, de către președintele Volodymyr Zelensky, care a precizat că statul pe care îl conduce ar avea nevoie de un sprijin concret din partea Statelor Unite în ceea ce privește forțele sale armate.

Cu toate acestea, mesajul transmis sâmbătă, la conferința amintită, de către președintele Volodymyr Zelensky a fost unul clar - „Ucraina tânjește după pace”. Șeful de stat a precizat, de asemenea, că țara pe care o conduce ar avea nevoie de un sprijin concret din partea Statelor Unite în ceea ce privește forțele sale armate.

Securitatea europeană trebuie reformată

„Ucraina spune că vrea pace, Europa spune că vrea pace, Rusia spune că nu vrea să intervină. Însemnă că cineva minte.

Copiii din școala bombardată (de către separatiștii pro-ruși, joi - n.r.) nu se îndreptau către NATO, ci se îndreptau spre clase. Unii se îndreptau spre ora de fizică, alții spre ora de matematică, alții mergeau la lecții de istorie. E trist că își vor folosi cunoștințele pentru a număra proiectilele căzute în curtea școlii sau de câte ori a fost menționată Ucraina la consiliul de securitate ONU”, a declarat președintele Ucrainei, într-o conferință de presă susținută la finalul reuniunii de la Munchen.

Volodymyr Zelensky s-a întrebat cum de a ajuns Europa să se confrunte cu cea mai mare criză de securitate de la sfârșitul Războiului Rece. Și tot el a oferit răspunsul: „Pentru mine, ca președinte care a pierdut o parte din țară, mii de oameni, și are un stat înconjurat de soldați și armament, e clar: regulile pe care s-a construit programul de securitate nu mai funcționează. Arhitectura de securitate a Europei e aproape distrusă. E timpul pentru una nouă!”.

Volodymyr Zelensky: „Noi nu avem arme. Și nici securitate”

A încerca să păstrezi securitatea Europei cu ordinea impusă acum câteva zeci de ani e ca și cum ai încerca să folosești un sirop de tuse în locul unui vaccin anti-COVID-19, este de părere președintele Ucrainei. Chiar dacă țara sa nu va avea parte de sprijinul partenerilor săi, Volodymyr Zelensky este hotărât să o apere.

„Ce faceți pentru a ajuta Ucraina nu trebuie privit ca o donație pentru care Ucraina trebuie să implore, ci să o priviți ca pe contribuția voastră la securitatea Europei. Securitate pentru care Ucraina a fost și este ca un scut, de ani de zile.

Ucraina a primit garanții de securitate pentru că a renunțat la cel de-al treilea arsenal nuclear ca mărime din lume. Noi nu avem arme. Și nici securitate. Dar avem dreptul de a cere trecerea de la o politică de liniștire la una care să asigure securitatea și pacea”, a subliniat președintele Volodymyr Zelensky.

Cetățenii germani trebuie să părăsească Ucraina în regim de urgență

Între timp, Ministerul german de Externe a intensificat avertismentul adresat cetățenilor săi de a părăsi Ucraina, invocând tensiunile tot mai mari și consolidarea trupelor rusești la graniță. Ministerul le ceruse deja cetățenilor germani să părăsească Ucraina, dar cel mai recent avertisment a fost emis în regim de urgență.

„Cetățenii germani sunt rugați de urgență să părăsească țara acum”, se arată pe site-ul ministerului.

„Tensiunile dintre Rusia și Ucraina au crescut în lumina prezenței masive și mișcările formațiunilor militare rusești în apropierea granițelor Ucrainei au continuat să crească. O confruntare militară este posibilă în orice moment.

Părăsiți țara în timp util. Dacă are loc un atac rusesc asupra Ucrainei, opțiunile de asistență pentru cetățenii germani sunt foarte limitate”, a transmis Ministerul german de Externe.

Şi alte ţări, printre care SUA, Marea Britanie și Franța le-au cerut cetăţenilor lor să părăsească de îndată teritoriul Ucrainei.

Diplomații își mută operațiunile la Lviv

În altă ordine de idei, cel puțin cinci ambasade, inclusiv cea a Statelor Unite ale Americii, și-au mutat o parte din operațiuni în orașul ucrainean Lviv, la o distanță mică de granița cu Polonia. Și NATO a luat o astfel de măsură.

„Am ordonat aceste măsuri dintr-un singur motiv – siguranța personalului nostru”, a declarat, la începutul săptămânii curente, secretarul de stat Antony Blinken.

Oficialul a „îndemnat ferm” orice cetățean american să părăsească „imediat” Ucraina – un mesaj pe care Washingtonul l-a transmis în repetate rânduri. Mai mult de o duzină de țări le-au spus cetățenilor lor să părăsească Ucraina, inclusiv Marea Britanie și Australia.