Ucraina cere recuperarea cadavrelor soldaților ruși

Ucraina cere recuperarea cadavrelor soldaților ruși Sursa: Viktoriia Kotliarchuk | Dreamstime.com

Ambasadorul Ucrainei la ONU a cerut Comitetului Internațional al Crucii Roșii să ajute la repatrierea cadavrelor soldaților ruși uciși în acțiune în Ucraina.

Sâmbătă, 26 februarie, ambasadorul Ucrainei Sergiy Kyslytsya a comunicat pe Twitter pentru a anunța apelul țării către Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) de a „facilita repatrierea a mii de cadavre de soldați ruși” care s-au adunat de când Putin a trimis trupe pentru prima dată, joi, 24 februarie.

În timp ce postarea include un grafic care susține că 3.500 de soldați ruși au fost uciși până acum, numărul total al deceselor nu a fost încă confirmat. Cu toate acestea, Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că suma este „probabil mai mare decât cea recunoscută de Kremlin”. Armata ucraineană a susținut că armata Federației Ruse a suferit „cel mai mare număr de decese din întreaga sa existență”.

În postare, Kyslytsya a declarat că președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a făcut deja „același apel” secretarului general al ONU, António Guterres. „Ucraina a făcut deja apel la #ICRC pentru a facilita repatrierea a mii de cadavre de soldați ruși uciși în acțiune în Ucraina. @ZelenskyyUa a făcut același apel către @antonioguterres. Părinții din RU ar trebui să aibă șansa să-i îngroape cu demnitate. Nu-l lăsa pe Putin să ascundă amploarea tragediei”, se arată pe Twitter.

Ne puteți urmări și pe Google News

Postarea a inclus un grafic cu statistici de la The Kyiv Independent care susțin că pierderile Rusiei, la 26 februarie, se ridică la un total de 3.500 de soldați, 102 tancuri, 536 de vehicule blindate, 15 piese de artilerie, 14 avioane de luptă, 8 elicoptere și 1 sistem BUK-1'.

De atunci, Guterres a scris pe Twitter pentru a confirma conversația cu președintele Zelensky. „Am vorbit astăzi cu @ZelenskyyUa și am transmis hotărârea @ONU de a spori asistența umanitară pentru poporul Ucrainei. Respectul pentru dreptul internațional umanitar și protecția civililor sunt acum primordiale”, a spus el.

Recuperarea morților

Cel mai recent tweet al său urmează o serie de actualizări care spun că personalul ONU este „la sol, extinzând sprijinul salvator, de ambele părți ale liniei de contact”. Guterres a remarcat că, deși Carta ONU „a fost contestată în trecut, ea a rămas ferm de partea păcii, securității, dezvoltării, justiției, dreptului internațional și drepturilor omului”. El a adăugat: „Comunitatea internațională trebuie să facă tot ce îi stă în putere pentru ca aceste valori să prevaleze în Ucraina și pentru întreaga umanitate”.

În timp ce observatorul permanent al CICR la Națiunile Unite, Laetitia Courtois, a declarat că „nu poate confirma cifre sau alte detalii”, viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a estimat că de astăzi, 27 februarie, armata rusă a văzut un total de 4.300 de decese, relatează BBC News.

Specialistul criminalistic al CICR, Oran Finegan, a remarcat că „protecția morților în timpul conflictului din Ucraina este o obligație conform dreptului internațional umanitar. Morții trebuie recuperați și returnați celor dragi @ICRC lucrează cu părțile aflate în conflict pentru a se asigura că morții sunt protejați”. Courtois a concluzionat: „În fiecare conflict, predarea respectuoasă a rămășițelor muritorilor este un efort umanitar critic #ucraina”, potrivit Uniland News.