Cum ajunsese la condamnare? El făcuse armata la marină, la Tulcea. Undeva pe acolo se găsea iahtul regal, ce rămăsese în țară la plecarea Regelui Mihai, iar guvernul comunist care promisese că i-l va trimite ulterior nu-și mai onorase promisiunea.

Era un tânăr de vreo 23 de ani, de peste 1,90 metri înălțime și foarte cumsecade, după cum îl descrie Ion Diaconescu, în cartea sa „Temnița, destinul generației noastre”, pe Mitică Boeriu, de loc din Valea Călugărească.

Avea să-și găsească în 1952 moartea în colonia minieră de deținuți politic, numită Nistru.

Patru români-patrioți

Un grup de patru ostași marinari, de profesie mecanici, printre care și Mitică Boeriu, nemulțumiți de starea lucrurilor din țară, au încercat să fugă cu iahtul regal în străinătate, având în plan, ca în final, să i-l predea regelui. Au reușit să traveseze Delta Dunării, dar au fost prinși prin dreptul Bulgariei și aduși înapoi.

Aflat la minele de cărbuni de la Nistru, Mitică Boeriu, care lucra ca mecanic, a coboarât cu ascensorul într-o galerie adâncă și, fiindcă nu a avut altă soluție, s-a așezat pe maldărul de sfredele de pe podeaua cabinei.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE