Ucigașul tăcut care ne pândește în umbră. Risc de infarct miocardic acut. Nu este COVID-19

sursa foto. EVZ

Diferențele de temperatură foarte mari, de aproape 20 de grade, reprezintă un pericol major pentru organism. Medicul Tudor Ciohodaru avertizează cu privire la „ucigașul tăcut” care ne pândește în aceste zile friguroase de iarnă,

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat cum ne afectează variațiile de temperatură, în această perioadă, când perioadele de frig ridicat alternează cu vremea caldă. Potrivit spuselor sale, variațiile de temperatură pot reprezenta un stres adaptativ major, mai ales la grupele de risc. Este vorba despre vârstnici, de cei mici și de persoanele care prezintă afecțiuni cardio-vasculare, respiratorii, neurologice sau osteoarticulare.

„Și în aceste zile întâlnim pacienți cu o simptomatologie polimorfă sau agravate de aceste variații de temperatură. Pe primul loc sunt manifestările cardio-vasculare și aici vorbesc de variate tulburări de ritm, variațiile tensiunii arteriale, dar și risul major de angină pectorală, infarct miocardic acut”, a a avertizat medicul Tudor Ciuhodaru.

Potrivit spuselor sale, în această perioadă vorbim despre afecțiuni neurologice, dureri de cap și risc major de accident vascular. De asemenea, crește nivelul de iritabilitate și apare insomnia ori, dimpotrivă, somnolența.

„Pe de altă parte, dacă vorbim de afecțiunile neurologice, avem variate sindroame vertiginoase, dureri de cap, sindroame micredoide dar chiar și risc major de accident vascular celebral sau asocierea cu tulburări de somn, insomnie sau somnolență, tulburări ale sensibilității, iritabilitate. Și chiar în această perioadă, mai ales pentru cei meteosensibili, există chiar și un risc suicidar”, a explicat Tudor Ciuhodaru, pentru Antena 3.

suesa foto. EVZ

Avertismentul medicului Tudor Ciohodaru

Medicul Tudor Ciohodaru a ținut să le dea românilor un avertisment legat de frigul din case din aceste zile de iarnă, foarte geroase. El a arătat că atât diferențele de temperatură de afară, dar și nivelul scăzut de căldură din locuințe reprezintă un „ucigaș tăcut”. Pe de altă parte, a atras atenția medicul, nici arderea gazelor pentru încălzire nu reprezintă o soluție ideală. Aceasta deoarece pot produce intoxicații cu monoxid de carbon.

„Nu numai diferența de temperatură, dar și hipotermia de apartament este un ucigaș tăcut, iar riscul legat de utilizarea gazelor la încălzie - apropo de intoxicația cu monoxid de carbon - este major”, a mai precizat medicul Tudor Ciohodaru.