Ucigaşii viitorului. Dreptul la viaţă decis de „roboți ucigași autonomi”

Ucigaşii viitorului. Dreptul la viaţă decis de „roboți ucigași autonomi”

O campanie fără precedent a fost demarată de un grup de activişti politici care susţin drepturile omului. Ei au sesizat forurile Organizației Națiunilor Unite (ONU) în legătură cu interzicerea interzicerea „roboților ucigași autonomi” care pot decide, în baza unui algoritm și a senzorilor de care dispun, „când pot ucide o persoană”

Din grupul activiştilor face parte Jody Williams, laureată, în 1997, a premiului Nobel pentru Pace

Atunci, Williams a dus o campanie care s-a finalizat cu semnarea unei convenții internaționale legată de interzicerea minelor antipersonal.

În prezent, Williams a solicitat sprijinul comunității internaționale în vederea semnării unui tratat similar, care să reglementeze condițiile de operare a dronelor, vehiculele și navele autonome.

Un astfel de tratat, susțin activiștii, ar trebui să interzică acele sisteme de armament care pot lua, singure, decizia de a ucide un om, în condițiile în care inteligența artificială evoluează atât de repede încât e necesar ca acest domeniu să fie reglementat „de ugență”.

„O mașină nu are dileme morale. E doar o mașină”, a spus Williams. „Credem că s-a trecut o linie roșie aici, dacă permitem unei mașini să decidă, în baza unui algoritm, pe cine să țintească sau să atace. E o chestiune lipsită de etică și imorală”, a spus laureata premiului Nobel pentru pace.

„Sperăm să obținem un larg spijin, astfel încât să putem pune suficientă presiune pe guverne și să putem iniția negocieri în vederea unui nou tratat internațional care să interzică astfel de sisteme de armament”, a declarat Mary Wareham, din partea organizației Human Rights Watch, potrivit Sky News

Ne puteți urmări și pe Google News