Ucigaşii cu feţe inocente

Ucigaşii cu feţe inocente

Germanul Tim Kretschmer şi americanul Michael McLendon erau timizi, agreabili şi prietenoşi, spun cei care i-au cunoscut.

Prietenos”, „timid”, „banal” sunt termenii în care foştii colegi de clasă îl descriau ieri pe adolescentul Tim Kretschmer, la numai o zi după ce acesta a împuşcat mortal 15 oameni, într-o dramă începută în fostul său liceu, scrie „Der Spiegel”. O martoră a povestit şi cât de încrezător şi calm părea criminalul de 17 ani, când se plimba pe holuri cu pistolul Beretta în mâini.   El şi-a împuşcat în cap majoritatea victimelor. Kretschmer a ucis nouă elevi (opt fete şi un băiat), trei profesoare şi trei persoane la o reprezentanţă auto din oraşul Wendlingen, la 40 de kilometri distanţă de liceul din Winnenden, după care s-a sinucis. Linda, 17 ani, colegă cu Tim din clasa a X-a, afirmă că i-ar fi crezut pe unii în stare de o astfel de atrocitate, „dar nu pe el”. Fără excepţie, şi ceilalţi colegi ai criminalului au vorbit de bine despre el: adaptabil, drăguţ, introvertit. Kretschmer nu era, insistă ei, plin de inhibiţii sau singuratic. „Era un tip mai tăcut şi rezervat, dar nu într-o manieră deranjantă”, spune Linda.

Tim strălucea în cel puţin o privinţă: era „foarte, foarte bun la tenis de masă”. Dar nimeni nu ştie ca el să fi avut vreo prietenă şi toată lumea se întreabă de ce majoritatea victimelor sale au fost de sex feminin. „Nimănui nu-i pasă de mine”

În noaptea precedentă masacrului, Kretschmer îi povestise despre intenţiile sale unui adolescent de vârsta sa, identificat doar cu prenumele Bernd, din Bavaria, pe care-l cunoscuse pe un forum internet. „Am arme, mâine mă duc la fosta mea şcoală. Rămâi pe recepţie, mâine vei auzi vorbindu-se de mine. Reţine bine locul: Winnenden. M-am săturat, mi-a ajuns viaţa asta lipsită de sens, în fiecare zi acelaşi lucru. Nimănui nu-i pasă de mine, nimeni nu-mi recunoaşte potenţialul”, i-a scris Tim lui Bernd. În toată Germania, drapelele au fost arborate ieri, în bernă, după ce, în seara precedentă, peste 1.000 de persoane au participat la o slujbă comună în Winnenden. Americanul tăcut   Şi criminalul american Michael McLendon, care a ucis marţi 10 persoane, majoritatea rude apropiate, a fost descris de cunoscuţi şi foşti colegi drept o persoană „tăcută”, relatează ABC News. Această trăsătură a sa l-a caracterizat încă din şcoală, unde a obţinut numai note bune. Mai mult, McLendon, 27 de ani, originar din Kinston, Alabama, făcuse parte pentru puţină vreme din departamentul de poliţie al unei localităţi mici. „Michael era o persoană tăcută care niciodată nu avea multe de spus. El întotdeauna îşi făcea treaba”, a declarat Erik Ennis, purtător de cuvânt al Kelley Foods, ultimul loc de muncă al lui McLendon. Criminalul şi-a abandonat brusc slujba, fără să spună de ce, în urmă cu o săptămână. „Era agreat de colegii săi şi se înţelegea bine cu toată lumea”, a adăugat Ennis. Cecil Knowles, o fostă colegă de liceu a lui McLendon, a spus la rându-i că bărbatul fusese un elev care „nu avea probleme şi nu a intrat în niciun necaz”. 

RESTRICŢII

Regimul armelor, de la ţară la ţară Mai multe state europene, dar şi câteva americane, şi-au înăsprit prevederile legale privind regimul armelor ca urmare a masacrelor în şcoli. Finlanda a ridicat vârsta minimă la care se poate acorda un permis de portarmă de la 15 la 20 de ani. Şi Germania a ridicat limita la care se pot acorda permise pentru arme „sportive”, de la 18 la 21 de ani. Parlamentarii belgieni au introdus în 2006 o lege mult mai dură, ca reacţie la uciderea motivată rasial a unui bebeluş şi a doicii sale de culoare, în Anvers. Danemarca, Portugalia şi Elveţia urmăresc şi ele reglementarea strictă şi limitarea accesului la arme de foc.

Peste Ocean, la un an după masacrul de la liceul Columbine (1999), statul Colorado a interzis încredinţarea unei arme de foc către persoane minore fără consimţământul părinţilor acestora. În Virginia, după masacrul de la Virginia Tech (2007), guvernatorul statului a decis trecerea pe o listă specială a numelor tuturor persoanelor cărora justiţia le-a recomandat să urmeze un tratament psihiatric, astfel încât să nu poată cumpăra arme. Pe de altă parte, membrii Parlamentului European au solicitat ieri reglementarea mai eficientă a accesului minorilor la jocurile video violente. La domiciliul lui Kretschmer, poliţia a descoperit mai multe jocuri din genul „shooter”, descrise ca fiind „de o violenţă grafică extremă”.

CITIŢI ŞI: Masacre în SUA şi în Germania

Ne puteți urmări și pe Google News