Evenimentul Zilei > Actualitate > U2, concert rusesc cu arestări, restricţii şi discuţii despre mersul omenirii
U2, concert rusesc cu arestări, restricţii şi discuţii despre mersul omenirii

U2, concert rusesc cu arestări, restricţii şi discuţii despre mersul omenirii

Primul concert susţinut de trupa irlandeză U2 în Rusia a fost umbrit de seria de arestări efectuate de poliţia moscovită. Mai mulţi activişti ai grupului militant pentru drepturile omului Amnesty International au fost reţinuţi, aseară, înaintea megaconcertului care a avut loc la Moscova, scrie BBC.

Potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei moscovite, militanţilor nu li s-a acordat permisiunea de a împărţi fluturaşi în cadrul evenimentului. Cu toate acestea, directorul rus al Amnesty International, Sergei Nikitin, a precizat că reprezentanţii trupei U2 i-au asigurat că au fost obţinute toate autorizaţiile necesare, inclusiv pentru distribuire de fluturaşi înainte de concert. Toţi cei arestaţi au fost eliberaţi în cursul zilei de azi, mai arată sursa citată.
Pe de altă parte, agenţia de presă franceză AFP transmite că poliţia rusă i-a forţat pe voluntarii fundaţiei de cariatate administrate de trupa U2, ONE Campaign against AIDS, să părăsească stadionul Luzhniki din Moscova, unde a avut loc concertul. Nici filialei ruse a organizaţiei pentru protecţia mediului Greenpeace nu i s-a permis să îşi amplaseze corturile în zonă.

"Nu ni s-a dat voie să strângem semnături şi să vorbim cu oamenii, deşi acţiunile noastre au fost aprobate de către managementul trupei U2. Lucrul acesta ne-a surprins foarte tare", a declarat directorul Greenpeace Rusia, Ivan Bolokov.

"Nu ştiu dacă Bono a aflat despre ce ni s-a întâmplat. Acţiunea noastră este una obişnuită la acest tip de evenimente, iar organizaţia noastră a desfăşurat-o la fiecare dintre concertele pe care U2 le-a susţinut în Europa", a mai spus Nikitin.

Poziţia trupei U2, dar, mai ales a liderului Bono cu privire la cenzura rusă este evidentă şi din decizia vocalistului de a chema pe scenă pe starul rock Yuri Shevchuk, devenit un vehement critic împotriva regimului de la Kremlin. Bono l-a numit pe Shevchuk "un mare om".

Mesajul U2 a fost transmis direct preşedintelui rus Dmitri Medvedev, ieri, în cadrul întâlnirii pe care acesta a avut-o cu solistul Bono, la reşedinţa de vară de la Soci, staţiunea rusă de la malul Mării Negre. După introducerea formală şi o discuţie cât se poate de serioasă despre problemele generale cu care se confruntă omenirea, atmosfera s-a destins, iar Bono i-a declarat liderului de la Kremlin:

"Am venit aici ca să unesc cele două margini ale prăpastiei care ne desparte pe mine, un fan Led Zeppelin, de tine, un fan Deep Purple!", i-a spus solistul preşedintelui Medvedev.

Arestările de la Moscova nu sunt singurele incidente cu care s-a confruntat trupa U2. Irlandezii mai au de plătit 14.723 de lire sterline, sumă ce reprezintă amenda pe care trupa a încasat-o de la autorităţile spaniole pe motiv că, în timpul concertului susţinut pe Stadionul Nou Camp a depăşit cu mult limita de zgomot admisă. Amenda se referă şi la repetiţiile premergătoare celor două concerte, care au avut loc în iunie şi iulie 2009.
Evenimentul de la Moscova face parte din şirul concertelor pe care trupa le susţine în cadrul turneului mondial "360° Tour", care a debutat la Barcelona în iunie 2009.