TVR dă de pământ cu Iulian Bulai. Scandalul a luat amploare

TVR dă de pământ cu Iulian Bulai. Scandalul a luat amploare

Televiziunea Română TVR lansează o replică pentru deputatul USR Iulian Bulai după ce acesta a lansat un val de acuzații la adresa sa.

TVR îi dă replica deputatului USR Iulian Bulai. Deputatul a tras la răspundere Televiziunea Română pentru modul în care se organizează și pentru ce le oferă românilor.

TVR, replică acidă la adresa lui Iulian Bulai

„Ca urmare a declaraţiilor critice ale Preşedintelui Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, dl. Iulian Bulai, referitoare la presupusa lipsă a producțiilor de investigație în programele televiziunii publice, precizăm următoarele:

Ne puteți urmări și pe Google News

Asistăm la un nou episod din șirul atacurilor domnului deputat la independența editorială a TVR. Atragem atenția domnului deputat că SRTv nu este subordonată editorial vreunei instituții și, cu atât mai puțin, vreunei persoane indiferent de funcția deținută. De altfel, până acum, nu au mai existat asemenea derapaje, prin care tocmai președintele unei comisii care exercită controlul parlamentar asupra activității TVR să pună sub semnul întrebării independența editorială a televiziunii publice.

Recent, Noel Curran, Directorul General al European Broadcasting Union - cea mai mare asociaţie a televiziunilor și radiourilor publice din lume -, a transmis o scrisoare de susţinere pentru Televiziunea Română, în urma reacţiilor anumitor politicieni cu privire la programele SRTv, precizează TVR.

Comunicatul integral al TVR

„În document, Directorul General EBU arată că independenţa editorială a seviciilor media publice este una dintre valorile de bază ale EBU, pe care Uniunea le promovează şi le susţine cu fermitate.

„Independența Serviciului Public Media, și în special independența editorială, reprezintă una dintre valorile fundamentale ale EBU, așa cum fost adoptată în cadrul Adunării Generale EBU de la Strasbourg în anul 2012, iar EBU s-a angajat să o susțină cu fermitate”.

În acest sens, Directorul General EBU reiterează recomandările Consiliului Europei (CoE) Nr. R (96) 10. Recomandări din cadrul Comitetului de Miniștri către Statele Membre pentru garantarea independenței serviciilor publice de radiodifuziune.  Ele prevăd, în liniile directoare: „Cadrul legal care reglementează organizațiile de radiodifuziune pentru serviciile publice ar trebui să stipuleze în mod clar independența editorială și autonomia instituțională, în special în domenii precum: (...) realizarea și producția de programe”.

Iulian Bulai nu cunoaște legea

Atacurile domnului Bulai la adresa TVR dovedesc, constant, necunoașterea Legii 41/1994. Ea privește organizarea şi funcţionarea SRTv şi a SRR. Actul normativ poate fi consultat chiar pe site-ul televiziunii publice: http://media.tvrinfo.ro/media-tvr/other/201702/vlege-41-1-februarie-2017_06095600.pdf.

În ceea ce privește pretinsa absență a programelor SRTv de tip reportaj şi anchetă, invocată de domnul deputat Bulai. Îi aducem la cunoștință programele canalelor Televiziunii Române. În mod evident nu are știință și care pot fi consultate pe site-ul instituției http://www.tvr.ro/program.html. Acestea includ cunoscute emisiuni de anchetă din grilele TVR, producții premiate intern şi internaţional, precum „Dosar România”, „Dispăruţi fără urmă”, „Anchetele comisarului Antonescu”, „Adevăruri despre trecut”, „Decembrie Roșu”, „Moștenirea clandestină” sau reportajele difuzate în cadrul Telejurnalelor.

În speranţa că am reuşit să aducem clarificările necesare, vă aducem la cunoştinţă că, pentru a preîntâmpina diseminarea unor informaţii false în spaţiul public, vă stăm la dispoziţie cu orice informaţie sau explicaţie solicitată”, este mesajul postului public de televiziune în comunicatul adresat  parlamentarului USR.

De unde a pornit totul?

Deputatul USR Iulian Bulai a lansat un val de acuzații la adresa televiziunii.

„Recorder face poate cele mai relevante și mai de impact investigații din România. Care duc la anchete DNA și la căderea multor politicieni corupți. Au un buget de câteva zeci de mii de euro anual și fac o treabă minunată. Cu impact uriaș. De ce nu ar face la fel și TVR și SRR?

TVR și Radioul Public au un buget anual de aproximativ 380 de milioane de lei și mii de angajați. Niciodată, în ultimii ani, nu au livrat investigații care să facă diferența și care să fie de maximă relevanță publică. Mi-aș dori mult să ajungă la această performață.

Zilele acestea am zeci de întâlniri individuale pentru a putea face din Parlament cât mai multe reforme în aceste două instituții media”, a notat Iulian Bulai pe Facebook.