Tutunul ar putea fi complet interzis, după 2028, pentru anumite persoane, dacă inițiativa unor activiști anti-fumat va fi aprobată de autoritățile Uniunii Europene.
Persoanele născute după 2010 nu vor mai avea voie să cumpere produse din tutun sau pe bază de nicotină. Comisia Europeană a înregistrat o inițiativă cetățenească europeană (ICE) care prevede interzicerea restricții pentru achiziția produselor din tutun pentru viitor. Dacă actul de reglementare va fi adoptată, prima generație fără tutun va fi cea care va atinge vârsta majoratului în 2028.
Inițiativa cetățenească este intitulată „Apel pentru realizarea unui mediu fără tutun și a primei generații europene fără tutun până în 2030”. Autorii solicită autorităților de la Comisia Europeană să implementeze o legislație care să prevină dependența de tutun a noilor generații.
Prima generație europeană fără tutun
Conform autorilor inițiativei, dacă această reglementare va fi adoptată, vom avea „prima generație europeană fără tutun în 2028. Astfel, se va pune capăt vânzării de produse din tutun și nicotină către cetățenii născuți din 2010.
De asemenea documentul prevede și alte măsuri menite să reducă consumul de tutun. Se vorbește despre plaje și de maluri de râu fără tutun și mucuri de țigară, dar și despre o rețea europeană de parcuri naționale fără tutun. De asemenea, reglementarea ia în considerare și eliminarea publicității la tutun și interzicerea fumatului în producțiile audiovizuale și în mediile sociale.
Totodată, activiștii care au realizat inițiativa mai cer să fie extinse spațiile exterioare în care nu se fumează și nici nu se folosesc dispozitive electronice. Este vorba, în special despre cele frecventate de minori (parcuri, piscine, evenimente și centre sportive, terase de spectacole și restaurante).
Se mai dorește o finanțare a proiectelor de cercetare și dezvoltare pentru bolile cauzate de consumul de tutun astfel încât să fie vindecabile, conform Romania TV.
Riscul pentru sănătate
Inițiativa depusă la Comisia Europeană vine în contextul în care fumatul este pe cale să devină cauza principală de morbiditate și mortalitate din lume, dup[ cum susține Organizația Mondială a Sănătății.
În prezent există aproximativ 1,1 miliarde de fumători la nivel mondial. Dintre aceștia, 300 de milioane (200 de milioane de bărbați și 100 de milioane de femei) se află în țările dezvoltate. Per total, 30% dintre adulți sunt fumători (48% dintre bărbați și 12% dintre femei).