Evenimentul Zilei > Actualitate > Incredibil. Noi dovezi despre presiunea pusă pe OMS de către China. Ce le-a ordonat ce să scrie în raport. FOTO
Incredibil. Noi dovezi despre presiunea pusă pe OMS de către China. Ce le-a ordonat ce să scrie în raport. FOTO

Incredibil. Noi dovezi despre presiunea pusă pe OMS de către China. Ce le-a ordonat ce să scrie în raport. FOTO

După dezvăluirile făcute de şeful echipei OMS, Peter Ben Embarek, șef adjunct al Comisiei Naționale de Sănătate din China, Zeng Yixin, a anunțat joi că autoritățile chineze nu vor participa la faza a doua a anchetei OMS, care presupune o nouă vizită la laboratorul Wuhan.
Șeful investigației din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a recunoscut că statul chinez a ordonat practic echipei sale ce să scrie în raportul lor și le-a permis să menționeze teoria scurgerilor de laborator, dar numai cu condiția să nu recomande respectarea acestei constatări.
Mai precis, potrivit Washington Post, Ben Embarek a spus raportul a fost rezultatul unui compromis cu cercetătorii chinezi din echipă.

Ben Embarek crede că pacientul zero era un lucrător la Institutul de Virologie din Wuhan, unde se desfășurau experimente pe coronavirusuri.

Embarek a menționat că „eroarea umană” ar fi putut duce în cele din urmă ca virusul să se transmită la oameni, dar că „sistemul politic chinez nu permite autorităților să recunoască acest lucru”.
Iar în ultimele zile, mass-media de stat chineză a intensificat, de asemenea, o campanie pentru a promova teoria conspirației conform căreia laboratorul militar american de agenți patogeni de la Fort Detrick din Maryland ar fi putut provoca pandemia.
În plus,  China a refuzat să coopereze cu o nouă anchetă a OMS , declarând că orice încercare de a analiza teoria scurgerilor de laborator merge „împotriva științei” și a afirmat, contrar informațiilor americane și concluziilor OMS, că lucrătorii din laborator au fost spitalizați cu COVID în toamna anului 2020.

Embarek spune că anchetatorii ar trebui să caute mai multe informații despre CDC din Wuhan

Șeful danez al unei echipe conduse de Organizația Mondială a Sănătății care a călătorit în China la începutul acestui an pentru a cerceta originile Covid-19 a cerut o examinare mai atentă a unui laborator de lângă locul primului grup cunoscut de cazuri din orașul Wuhan.

În comentariile difuzate de televiziunea de stat TV 2 din Danemarca și confirmate către The Wall Street Journal, Peter Ben Embarek, specialist în siguranța alimentelor, a declarat că anchetatorii ar trebui să caute mai multe informații despre acel laborator, o unitate de cercetare condusă de Wuhan Center for Disease Control și Prevenirea.

Comentariile doctorului Ben Embarek vin în contradicție cu punctul de vedere al unui membru al echipei OMS, exprimat la o conferință de presă din februarie, şi anume că un incident de laborator era prea puțin probabil să merite studii suplimentare.

„Este interesant faptul că laboratorul s-a mutat pe 2 decembrie 2019: aceasta este perioada în care a început totul”, a spus dr. Ben Embarek

„Știm că atunci când este mutat un laborator, acest lucru deranjează totul … întreaga procedură este întotdeauna un element perturbator în rutina zilnică de lucru”.

CDC din Wuhan nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii. În februarie, lucrătorii de la acel laborator au declarat echipei conduse de OMS că nu au existat incidente sau nenorociri care ar fi putut dezlănțui un virus, relatează wsj