Adrian Țuțuianua mai anunțat că va demisiona din funcţia de secretar al Senatului la începutul lunii septembrie.

„Am întrebat înainte dacă există o situaţie de incompatibilitate, pentru că am avut în vedere această perioadă de vară, când Parlamentul nu e în sesiune, şi trebuia să există o soluţie până la data de 1 septembrie”, a declaratŢuţuianu, la Constanţa, citat de News.ro.

USR a depus, joi, o sesizare la ANI în legătură cu starea de incompatibilitate în care se află Adrian Ţuţuianu, ministru în Guvernul Tudose şi totodată secretar al Biroului permanent al Senatului.

Pentru a convoca sesiunea extraordinară, în data de 8 august, Adrian Ţuţuianu a luat parte şi a votat ca membru în Biroul permanent al Senatului, deşi Legea nr. 161/2003 prevede clar faptul că funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu orice altă funcţie publică de autoritate, cu excepţia celei de simplu deputat sau de senator.

Liderul senatorilor PNL, Mario Oprea, acuza, marţi, că sesiunea extraordinară a Senatului a fost convocată ilegal de către Biroul Permanent al forului, care se afla în cvorum doar prin participarea ministrului Adrian Ţuţuianu, încă secretar al Senatului, deşi legea interzice acest cumul de funcţii. Liberalii spuneau că se vor adresa premierului, pentru a constata incompatibilitatea lui Ţuţuianu şi de a-l obliga să aleagă între demnităţi.

Întrebat despre cazul ministrului Țuțuianu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, care a participat la şedinţa Biroului Permanent al Senatului, chiar dacă nu ar mai putea fi secretar al forului, a răspuns că este clar un caz de incompatibilitate, însă nu a comentat şi motivele pentru care ministrul a fost lăsat să participe.

Potrivit Legii 161/2003, calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, potrivit Constituţiei, cu excepţia celei de membru al Guvernului, inclusiv a funcţiilor din aparatul Parlamentului.

Te-ar putea interesa și: