Tururile de arhitectură din Timișoara au atras sute de oameni

Tururile de arhitectură din Timișoara au atras sute de oameni

Peste 600 de persoane s-au înscris la tururile de arhitectură organizate de Ordinul Arhitecților din România Filiala Teritorială Timiș. Proiectul “Tur de arhitectură” a fost lansat către publicul nespecializat, cu scopul unei mai bune înțelegeri a arhitecturii și a mediului construit din orașul de pe Bega. Adulți și copii au învățat despre orașul lor și au spus mai departe.

Obiectivele proiectului au fost atât promovarea patrimoniului timişorean cât şi lansarea unui dialog pentru stimularea interesului şi implicarea timişorenilor în folosirea conştientă şi asumată a peisajului urban. Traseele noi, website-ul optimizat, dar şi oamenii implicaţi au făcut ca cea de-a doua ediţie să se bucure de o primire entuziastă, aprecieri din partea publicului larg şi o deschidere şi mai mare faţă de ediţia din 2016. Astfel, peste 600 de persoane s-au înscris pentru a participa la tururi, iar aproape jumătate dintre aceștia au fost tineri cu vârste între 25-34 ani. Proiectul, arată arhitecții a fost un succes: ocuparea locurilor disponibile la fiecare tur s-a făcut în primele 12 ore de la deschiderea înscrierilor, iar prezența la tururi a fost de 100%. Participanții au învățat despre Timișoara de-a lungul a opt teme și trasee definitorii pentru arhitectura și urbanismul Timișoarei: Piețele și harta orașului - Patrimoniu în așteptare, Orașul și apa - Malurile canalului Bega, Proprietăți și locatari - Arbore genealogic, Locuirea de altădată - Elisabetin și parcurile sale, Spaţiul şi percepţia – Arhitectura clădirilor de învăţământ, Edificare şi restaurare – Iosefin şi pieţele sale. În parteneriat cu Asociaţia De-a arhitectura, două dintre cele opt trasee propuse au fost destinate copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 11 ani. Expediţiile copiilor au fost organizate ca o extindere a activităţilor desfăşurate în cadrul asociației: Detectivii urbani - Tur pentru copii (9-11 ani), Călătorie în timp - Joc urban în Elisabetin (7-8 ani).

Echipa care s-a dedicat procesului de implementare a ediției 2017 a proiectului, formată din arh. Oana Preda, arh. Laura Anca Herman, arh. Paula Iftimescu şi arh. Silvia Casandra Tripşa, a fost și anul acesta coordonată de arh. Roxana Pătrulescu, căreia i s-au alăturat ghizii: arh. Maja Bâldea, arh. Cristian Blidariu, arh. Gabriela Pașcu, arh. Victor Popovici, arh. Sergiu I. Sabău.