Tururi private la Acropola din Atena. Cât costă noul serviciu

Tururi private la Acropola din Atena. Cât costă noul serviciu Acropola din Atena. Sursa foto: Butnaru Valeria / facebook

Acropola din Atena, unul dintre cele mai vizitate monumente antice din lume, a lansat începând cu data de 2 iulie, tururi private în afara orelor oficiale de deschidere.

Tururi private la Acropola din Atena

Tururile private, care sunt rezervate grupurilor de până la cinci persoane, încep la ora 7.00 (4.00 GMT) sau pot avea loc seara după ora 20.00 (17.00 GMT), scrie AFP.

Site-ul Hellenic Heritage descrie tururile ca „experiența Acropolei”. De asemenea, spune că acest serviciu unic este disponibil doar pentru patru grupuri de până la cinci persoane și poate include un ghid personal dacă clienții doresc.

Presa elenă scrie că un cuplu rus, însoțit de propriul ghid, a făcut primul tur privat după închiderea oficială sâmbăta trecută.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima pagină a ziarului Kathimerini titra „Un cuplu rus a efectuat prima vizită VIP”, în timp ce ziarul Ta Néa titra despre o „primă vizită în valoare de 5.000 de euro”.

Organismul național pentru resurse arheologice (ODAP), responsabil cu supravegherea Acropolei, nu a oferit detalii oficiale despre noul serviciu.

Vizitele private sunt disponibile începând cu data de 12 iulie

Începând cu 12 iulie, vizitele private fără ghid pot fi rezervate marți pe site-ul monumentului.  Aceste tururi private vor avea loc marţea, vinerea şi sâmbăta.

În decembrie anul trecut, s-a spus că aceste tururi private ale Parthenonului și ale altor comori ale Acropolei ar trebui să înceapă la 1 aprilie. Cu toate acestea, Ministerul Culturii din Grecia a informat AFP că lansarea a fost amânată.

Președintele sindicatului paznicilor de pe siturile arheologice greceşti, Georgia Kondyli, a declarat pentru AFP că membrii săi se opun „modului în care sunt organizate aceste vizite private, fără participarea lor”.

„Nu am avut nicio informaţie despre organizarea acestor vizite", a adăugat ea, subliniind că "este vorba despre un sit cultural". "Putem înţelege că există o necesitate financiară în spatele acestei măsuri, dar organizarea ar fi putut fi diferită", a afirmat Georgia Kondyli.

La 21 iunie, site-ul ODAP a publicat o cerere de ofertă pentru un „serviciu personalizat de primire a vizitatorilor” cu un buget de 37.200 de euro, fără a divulga detalii suplimentare.

Acropola Atena

Acropola Atena. Sursă foto: Unsplash

Număr de turiști în creștere la Acropola din Atena

Acropola Atenei, care a fost construită în secolul al V-lea î.Hr. și este un patrimoniu mondial UNESCO, continuă să primească tot mai mulți vizitatori. Turiștii care se îmbarcă pe navele de croazieră sunt cei mai frecvenți vizitatori.

În vara anului 2023, până la 23.000 de oameni au venit la locație în anumite zile, făcând cozi lungi la baza Acropolei. Acest lucru a făcut ca Grecia să se confrunte cu o amenințare a turismului excesiv.

Acropola a atins în 2023 un număr record de vizitatori, aproape patru milioane, ceea ce reprezintă o creștere de peste 31% față de anul precedent. Din acest motiv, ODAP a fost nevoit să implementeze intervale orare pentru a controla afluxul de vizitatori. Guvernul conservator grec a fost criticat pentru încercarea de a intensifica gestionarea privată a muzeelor și a siturilor antice din țară, care au generat venituri de peste 121 de milioane de euro în 2022.

În februarie 2023, Parlamentul grec a aprobat o lege care simplifică expunerea antichităților rare în muzee din străinătate. Arheologii se tem că această reformă ar putea facilita "exportul" pe termen lung al acestor obiecte valoroase și caută să o împiedice.

Acropola Atenei este deschisă publicului zilnic între orele 08:00 și 20:00 (05:00 GMT - 17:00 GMT). Biletul de intrare obișnuit costă 20 de euro, iar biletul combinat pentru acces la alte situri antice este de 3 euro.

Pe 12 și 13 iunie, Acropola din Atena, alături de alte situri arheologice din țară, a fost închisă parțial în mijlocul zilei din cauza primului val de căldură al anului, când temperaturile au atins până la 43°C. Vara trecută, Acropola a fost nevoită să își închidă porțile pentru câteva zile în timpul unui val de căldură de două săptămâni din luna iulie, cel mai lung val de căldură de acest tip.

Revista presei