Turistul roman, mina de aur pentru straini

Turistul roman, mina de aur pentru straini

Romanii cheltuie in medie, de noua ori mai mult decat germanii, pentru cumparaturi, suveniruri si alte activitati, atunci cand pleaca in concediu in strainatate.

Suma medie cheltuita saptamanal (fara cazare, transport) in afara pretului pachetului turistic, este de 19 de euro pentru un german si de 180 de euro pentru un roman, ne-au spus oficialii Patronatului Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).

„Turistii romani au inceput sa faca parte din categoria turistilor de calitate si sunt din ce in ce mai doriti”, a declarat pentru Evenimentul zilei, Traian Badulescu, consilier de presa al ANAT.

Majoritatea turistilor romani care aleg un sejur in afara granitelor si apeleaza la agentii de turism au varsta cuprinsa intre 30 si 45 de ani, sunt familisti si au venituri medii.

Urmatoarele categorii de varsta in top sunt romanii cu varste cuprinse intre 45 si 60 de ani, respectiv 18 si 30 de ani.

Romanii vor sa se bucure de viata

Turistii romani agreaza cumparaturile si sunt adeptii filosofiei "traieste momentul, o data ai parte de concediu", ne-au mai spus oficialii ANAT.

Destinatiile preferate de romani in acest an au fost, in ordine, Grecia, Bulgaria, Turcia si Spania.

Turistii romani sunt considerati drept buni cheltuitori si pe alte piete, precum Turcia, Egipt, Tunisia sau Bulgaria, conform datelor adunate din randul agentiilor de turism autohtone, de catre ANAT.

De asemenea, turistul roman prefera adeseori sa isi aleaga pachete turistice ieftine, cu preturi cuprinse intre 75 si 200 de euro (in special in Grecia si Bulgaria), pentru a putea cheltui dublu sau triplu odata ajunsi acolo.

Romanii prefera sa ia o masa buna la un restaurant select, sa isi cumpere haine de calitate, de cele mai multe ori, mai ieftine decat in Romania sau sa cumpere cadouri celor dragi.

Nordicii mai zgarciti decat latinii

Conform ANAT, romanii si in general latinii nu se sfiesc sa lase bacsisuri grase in restaurante si prefera sa cumpere cat mai multe cadouri pentru cei apropiati.

"Vest-europenii si nordicii nu au in cultura lor obiceiul de a face cadouri celor apropiati, sau de a cumpara suveniruri. Ei pleaca in concediu, se simt bine cu un buget fix si atat”, ne-a mai spus Badulescu.

Ne puteți urmări și pe Google News