Evenimentul Zilei > International > Turcul Erdogan s-a supărat pe UE: „Pierdem timpul!”
Turcul Erdogan s-a supărat pe UE: „Pierdem timpul!”

Turcul Erdogan s-a supărat pe UE: „Pierdem timpul!”

Turcia se va simți „ușurată” dacă UE spune că nu o va accepta ca membru, susține președintele turc, Recep Erdogan, într-un interviu acordat BBC

Turcia poate sta singură pe propriile picioare”, a explicat Erdogan, negând faptul că autoritățile din țara sa au trimis la închisoare 150 de jurnaliști. Doar două persoane care aveau legitimație de ziarist sunt la închisoare, susține președintele.

Turcia a extins perioada de detenție a directorului local al organizației Amnesty International și a altor nouă persoane. Idil Eser a fost arestat în 5 iulie, în timpul unei conferințe despre securitate digitală, alături de alte șapte persoane, activiști pentru drepturile omului și doi experți străini. Cei 10 sunt acuzați că sunt membri ai unei „organizații teroriste înarmate”, deși Amnesty spune că nu se știe exact la ce se referă acuzatorii.

Libertatea îngrădită

Arestarea lor, ca și a altor mii de oameni, în ultimul an, a tras un semnal de alarmă în plan internațional, crescând temerile că libertatea de expresie nu mai există în regimul lui Erdogan.

„Dacă UE ne spune direct: „Nu vom accepta Turcia în UE”…acest lucru va fi o ușurare pentru noi…”, a explicat președintele turc, adăugând că Uniunea nu este indispensabilă pentru turci, care sunt „relaxați”.

Turcii nu mai vor în UE

Conform lui Erdogan, majoritatea populației din Turcia nici nu mai vrea în UE, considerând abordarea europenilor ca fiind „nesinceră”. „În ciuda tuturor acestor obstacole, noi vom continua să fim sinceri cu UE, încă puțin timp”, a adăugat el.

Interviul a avut loc cu două zile înainte de împlinirea unui an de la lovitura de stat eșuată, în care au murit 260 de oameni. Starea de urgență este încă în vigoare, în toată țara. Au fost închise 160 de organizații media, 2.500 de jurnaliști și angajați din mass-media au rămas fără locuri de muncă. Erdogan a negat aceste cifre și a decla- rat că „nimeni nu este la închisoare pentru că este jurnalist, doar doi ziariști sunt în prezent după gratii”.