Turcii protestează în stradă: "Jos mâna de pe internetul meu!"

Turcii protestează în stradă: "Jos mâna de pe internetul meu!"

Adoptarea unei legi de întărire a controlului guvernamental asupra internetului a stârnit vii nemulţumiri în Turcia şi a scos în stradă mii de oameni.

Noua legislaţie permite Autorităţii pentru Telecomunicaţii din Turcia să blocheze site- urile care încalcă "dreptul la intimitate", fără a avea nevoie o hotărâre judecătorească în acest sens. De asemenea, furnizorii de internet vor fi obligaţi să stocheze datele utilizatorilor şi activitatea lor timp de doi ani şi să le pună la dispoziţia autorităţilor. Accesul la internet era, oricum, deja restricţionat în Turcia şi mii de site-uri sunt blocate.

  • VIOLENȚE la Istanbul, în timpul PROTESTELOR față de legile anti-internet

Twitter şi Facebook, pe lista neagră Premierul Recep Erdogan a fost extrem de critic la adresa internetului, descriind reţeaua Twitter ca fiind un "flagel" şi condamnând reţelele de socializare media ca pe "cel mai mare rău făcut societăţii". Atât Twitter, cât şi Facebook au fost folosite pe scară largă de către manifestanţii antiguvernamentali, pentru răspândirea informaţiilor, în timpul demonstraţiilor ample de anul trecut din Turcia. Opoziţia susţine că aceasta este doar o manevră pentru a înăbuşi un scandal de corupţie. Situaţia politică din Turcia este tensionată în momentul de faţă, după ce a fost declanşat un scandal de corupţie, în decembrie, când a fost arestat un om de afaceri apropiat prim-ministrului şi fiii a trei miniştri din guvernul de la Ankara. De atunci, au fost concediaţi sute de ofiţeri de poliţie şi directori din agenţiile guvernamentale de supraveghere a băncilor şi telecomunicaţiilor, ca şi din televiziunea publică. Erdogan susţine că întrega poveste nu este altceva decât o tentativă a unui rival al său, un cleric islamist aflat în SUA, Fethullah Gulen, de a-l da jos de la putere. Acum, Erdogan respinge acuza ţiile de cenzură, susţinând că legile vor face ca internetul să fie "liber şi mai sigur". Mai multe instituţii şi ONG-uri au criticat, însă, noile prevederi, săptămâna trecută. Erdogan a negat, în faţa a mii de suporteri, la Istanbul, faptul că autorităţile vor avea de acum acces la informaţiile personale ale utilizatorilor. "Nici vorbă. Nu se pune problema ca datele personale să fie înregistrate", a spus prim-ministrul.

  • Erdogan, în campanie externă, după criza politică de acasă

Proteste cu violenţe Jandarmii au folosit, sâmbătă, tunuri de apă şi gaze lacrimogene contra sutelor de demonstranţi care au mărşăluit în Istanbul, în semn de protest faţă de noua legislaţie. La rândul lor, demonstranţii au aruncat cu petarde şi pietre în cordoanele de poliţişti din Piaţa Taksim. Înregistrările video au arătat poliţiştii folosind tunurile de apă asupra protestatarilor de pe străzile principale din Istanbul. Zeci de oameni au fost arestaţi.