Furtună în Marea Mediterană. Turcia și Grecia scot armele în zonele disputate
- Tudor Borcea
- 25 august 2020, 17:06
De mai bine de două săptămâni și sub escortă militară, nava turcească de cercetare seismică Oruç Reis face prospecții pentru posibile depozite de hidrocarburi într-o zonă cuprinsă între Creta (Grecia) și Cipru. Marți, coordonatele ultimei sale poziții cunoscute, potrivit MarineTraffic, fiind 33.91712 ° / 29.76671 °.
În mod normal, potrivit unui Navtex (serviciu de avertismente maritime și prognoze) publicat de Turcia pentru a-i anunța misiunea, Oruc Reis ar fi trebuit să părăsească această zonă duminică.
Cu toate acestea, Ankara a decis, printr-un nou Navtex, să-și extindă activitățile cu încă patru zile.
Or, Grecia plănuise să efectueze un exercițiu militar cu forțele aeriene din Emiratele Arabe Unite (care au și trimis patru avioane F-16 în Souda, Creta), nu departe de zona de prospecțiuni a a navei turcești.
Astfel, a fost emis un Navtex în acest scop și se referă în special la Creta, precum și la insulele Karpathos, Rodos și Kastellorizo.
Aceasta a dat naștere unei noi diatribe din partea președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, către Atena.
„Emiterea unui Navtex de către Grecia nu este altceva decât un act iresponsabil care amenință siguranța tuturor navelor prezente în regiune”, a estimat Erdogan, luni, înainte de a arunca în responsabilitatea Greciei pentru „toate problemele care apar în regiune”.
„Ar fi bine ca Grecia să ia în considerare faptul că cei care o împing în fața flotei turcești, nu se vor arăta dacă apare o problemă”, a lansat președintele turc, reafirmând hotărârea Ankarei de a-și continua activitățile în o zonă care, potrivit Atenei, face parte din platoul continental grec.
Flota care însoțește nava Oruc Reis „va acționa cu mai multă hotărâre pentru a proteja drepturile Turciei în regiune”, a insistat Erdogan.
În această afacere, dând asigurări că se află în drepturile sale, Ankara pare că vrea să împingă Atena în culpă, pentru a se prezenta apoi ca o victimă să o izoleze diplomatic și să-și împingă pionii. În iulie 1870, Bismark a acționat în acest fel cu Napoleon al treilea ...