Procesul fostei angajate din Primăria lui Emil Boc. Nu a putut justifica sumele uriașe din conturi
- Mădălina Sfrijan
- 9 ianuarie 2025, 09:28
Cazul Narcisei Elena Pop a devenit cunoscut în anul 2021. Fosta inspectoare din Primăria lui Boc nu a putut justifica câteva sute de mii de euro. Ulterior, lupta a fost mutată în instanță, ajungându-se până la sesizarea Curții Europene a Drepturilor Omului. Recent, ÎCCJ a pronunțat decizia definitivă în acest proces.
Soluția definitivă în cazul fostei inspectoare Narcisa Elena Pop
Fosta angajată de la primărie era acuzată de Agenția Națională de Integritate (ANI) că dispunea de o avere pe care nu o putea justifica. Conform datelor din dosar, fosta inspectoare nu a putut da explicații legate de proveniența sumei de 500.000 de euro.
În această speță a fost sesizată inclusiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
A fost cerut un aviz consultativ
Astfel, a fost solicitată emiterea unui aviz consultativ privind interpretarea sau aplicarea drepturilor şi libertăţilor din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului.
„1. Procedura de evaluare a averilor desfăşurată de ANI în temeiul Legii nr. 176/2010, care, potrivit legislaţiei naţionale, este o procedură civilă, poate fi calificată, prin prisma criteriilor dezvoltate de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, în special cel al gravităţii sancţiunii, ca fiind o procedură penală, căreia i se aplică garanţiile prevăzute de art. 6 C.E.D.O. ?
2. O procedură precum cea din cauza de faţă, fără legătură cu săvârşirea unei infracţiuni, potrivit căreia dacă se constată că dobândirea unor bunuri anume determinate sau a unei cote-părţi dintr-un bun nu este justificată, instanţa va hotărî confiscarea acestora fără să fie îndrituită să facă o analiză a proporţionalităţii acestei măsuri, poate constitui o încălcare a art. 1 Protocolul 1 din C.E.D.O?”, se arăta în cererea formulată, potrivit Just news.
Probleme pentru fosta inspectoare
Narcisa Elena Pop a atacat decizia instanței de fond, iar dosarul a ajuns la ÎCCJ. În 2021, Curtea de Apel Cluj a admis cererea Agenției Naționale de Integritate (ANI) de sesizare a CCA de pe lângă Curtea de Apel Cluj.
Totodată, instanța a dispus confiscarea sumelor de 286.494 Euro şi 382.145,91 lei din conturile fostei inspectoare.
„Respinge recursul formulat de recurenta – pârâtă Pop Narcisa Elena împotriva Sentinţei civile nr. 268 din data de 4 noiembrie 2021 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a III-a Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 din Codul de procedură civilă, astăzi, 17 decembrie 2024”, arată instanța supremă.