Turcia sfidează UE! Exerciţiu de tragere real în largul Ciprului

Turcia sfidează UE! Exerciţiu de tragere real în largul Ciprului

Erdogan continuă să sfideze comunitatea internațională, acționând provocator în Marea Mediterană, în apropierea unor țări membre NATO, precum Grecia, sau ale UE, precum Cipru.

Un exerciţiu de tragere real va fi organizat de Turcia în largul Ciprului, de sâmbătă până luni, în ciuda ameninţării Uniunii Europene cu sancţiuni pentru astfel de acţiuni în Mediterana de Est, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Printr-o notificare de informare maritimă (Navtex) publicată vineri, Turcia a anunţat că va efectua acest exerciţiu în largul Sadrazamkoy, în nordul Ciprului.

Anunţul a fost făcut după o declaraţie a şapte lideri de state din sudul UE, care au făcut apel la Turcia să înceteze politica sa de „confruntare” în Mediterana de Est, şi au vorbit despre sancţiuni europene dacă Ankara va continua să conteste drepturile de exploatare a zăcămintelor de gaz ale Greciei şi Ciprului în zonă.

Ne puteți urmări și pe Google News

NATO încearcă să medieze între Grecia și Turcia? Se mai poate aplana conflictul?

Macron, luat în bășcălie de o țară NATO. „Acest pretins Napoleon și campania sa”

Ce așteaptă Erdogan de la UE în privința conflictului din Mediterana?

Acțiunile regimului Erdogan se vor afla pe agenda Consiliului European care se va desfășura pe 24 și 25 septembrie.

Turcia a denunţat ceea ce a numit o declaraţie „părtinitoare”, afirmând că poziția Uniunii Europene conţine elemente „deconectate de la realitate şi lipsite de bază juridică”.

Turcia şi Grecia, ambele membre NATO, sunt angrenate într-o dispută privind zăcămintele de hidrocarburi din Mediterana de Est, într-o zonă despre care Atena susţine că se află sub suveranitatea sa.

Turcia doreşte să devină o putere musulmană regională în raport cu UE, SUA şi Rusia

Erdogan dă lecții de moralitate șefilor din UE. Se anunță război în Estul Mediteranei

Ciprul, îngrijorat de „agresivitatea” Turciei în estul Mediteranei

Tensiunile au crescut după ce Turcia a trimis, pe 10 august, o navă de prospecţie seismică însoţită de nave de război în apele revendicate de Grecia, ceea ce a determinat Atena să lanseze manevre navale pentru a-şi apăra teritoriul maritim.

Nava de prospecţie urma să rămână în apele contestate până sâmbătă.